MENIU

Gyorgy Frunda: Noi, ungurii, nu am fost niciodată profitori, ci am fost constructori

Foto: riport.ro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la finalul discuţiilor cu autorităţile din judeţele Covasna şi Harghita, că nu este de acord cu autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc şi a făcut un apel către administraţia locală "să păstreze discuţiile în limitele Constituţiei".

"Mi-ar plăcea ca UDMR să fie un partener loial al unei discuţii despre cele două judeţe şi nu doar un profitor de voturi", a spus Traian Băsescu. "Am o oarecare istorie în relaţia cu UDMR, cel puţin în ultimii ani, dar eu am fost oricând gata să trec peste acest lucru. Dacă au complexele cooperării şi le place să stea în alianţă, rămâne să opteze în continuare", a completat şeful statului.

Invitat la Realitatea TV, Gyorgy Frunda s-a arătat surprins de declaraţiile preşedintelui. "De multe lucruri am fost acuzaţi noi, ungurii, de România, în ultimii 19 ani, dar de neloialitate faţă de partenerii de guvernare sau de coaliţia în care eram, niciodată", a replicat senatorul UDMR. "Am fost întotdeauna parteneri loiali, am participat la eliberearea programului de guvernare şi ne-am păstrat cuvântul dat. Niciodată nu am fost profitori, ci am fost constructori", a completat acesta.

În ceea ce priveşte autonomia Ţinutului Secuiesc, Frunda a ţinut să facă o serie de precizări: "Autonomia locală e autonomia localităţilor, autonomia teritorială e cea ce numim 'administraţie locală'. Autonomia teritorială nu este pe criterii etnice."

"Dacă în România vrem să facem o autonomie reală, înseamnă că România trebuie reîmpărţită şi, în loc de 40 de judeţe prea mici şi nefuncţionale, să creăm 12-15 judeţe mari, sau districte. Preşedintele, în modificarea Constituţiei, vorbea de 9-12. Dacă accept acest lucru, trebuie să accept că vom avea o regiune în România în care comunitatea maghiară va fi numeric majoritară", a completat acesta.