MENIU

Guvernul vine cu o nouă găselniţă: Taxa de solidaritate

Bugetarii cu salarii mari ar putea fi obligaţi să devină "solidari cu statul". Adică, să rămână fără câteva mii de lei bune în ziua de leafă, în semn de respect faţă de cei săraci. Guvernul a venit cu aceasta ultimă găselniţă - taxa de solidaritate.

Salariul preşedintelui Traian Băsescu devine etalon pentru bugetari şi toţi cei care câştigă peste această sumă vor fi taxaţi.

Impozitul va fi de 90% pentru suma ce depăşeşte venitul şefului statului, adică puţin peste 8.000 de lei.

În prezent, preşedintele Curţii Constituţionale câştigă cu aproximativ 4.500 de lei mai mult decât Traian Băsescu. Dacă taxa de solidariate va fi aplicată, asta înseamnă că el va pierde din leafă aproape 4.000 de lei.

Magistraţii figurează şi ei pe aceeaşi listă. Dacă ziua de leafă le aduce în prezent peste 12.000 de lei, după ce vor deveni solidari cu statul, aceştia nu vor câştiga mai mult de 8.500 de lei. Cu 30% mai puţin decât înainte.

Procuroul general al României ar putea avea aceeaşi soartă. Taxa de solidaritate îi va tăia din salariu aproape 2.500 de lei.

Şi profesorii universitari care predau de mai bine 40 de ani ar putea lua mai puţini bani. Dacă acum aceştia câştigă aproape 10.000 de lei pe lună, după ce impozitul de 90% va fi aplicat, salariul va scădea la 8.200 de lei pe lună.