MENIU

Guvernul va aproba, în şedinţa de astăzi, o nouă rectificare bugetară

Foto: Cristina Dinu / REALITATEA.NET

Guvernul va aproba, în şedinţa de astăzi, a doua rectificare bugetară din acest an. Prin această măsură, cheltuielile publice vor fi tăiate cu peste 5 miliarde de lei. Executivul are nevoie de bani, în special, ca să achite salariile, pensiile şi ajutoarele de şomaj.

Tot în şedinţa de astăzi, Guvernul doreşte să aprobe legea unică de salarizare a bugetarilor. Executivul nu s-a înţeles însă cu sindicatele în privinţa concediului fără plată de zece zile, dar şi a grilei de salarizare. Este posibil ca după şedinţa de Guvern, sindicaliştii să aibă o întâlnire separată cu ministrul Finanţelor.

Şeful Finanţelor le-a răspuns, însă că totul se va face legal, dar nu a precizat şi soluţia aleasă. După întâlnirea cu sindicatele, Pogea a fost convocat de urgenţă la Guvern, de premier.

Prin trimiterea în concediu fără plată a bugetarilor, timp de zece zile, în perioada septembrie - noiembrie, Guvernul speră să strângă la buget un miliard şi jumătate de lei. Asta ar echivala cu reducerea salariului cu 15,5%. Sindicatele susţin că negocierile vor continua şi săptămâna viitoare.