Guvernul s-a întrunit astăzi în şedinţă pentru a definitiva legea unică de salarizare, legile educaţiei şi restructurarea agenţiilor
Zi decisivă la Palatul Victoria. Guvernul s-a întrunit în şedinţă astăzi, întrucât trebuie definitivate cele trei pachete de legi pe care urmează să îşi asume răspunderea. E vorba de legea unică de salarizare, legile educaţiei şi restructurarea agenţiilor.
Guvernul îşi asumă doar răspunderea formală pe legea unică de salarizare. Marţi, după aproape 12 ore de de discuţii pe tema legii unice de salarizare, Guvernul nu a reuşit să ajungă la un acord cu sindicatele. Acestea din urmă aşteaptă din partea Guvernului o nouă grilă de salarizare şi noi consultări pe această temă.
În cazul Educaţiei, nu e clar pe ce legi va face Guvernul asumarea. Dacă premierul Emil Boc a declarat că pachetul va reprezenta o combinaţie dintre cele două variante propuse, vicepremierul Dan Nica spunea zilele trecute că pachetul ales este cel elaborat de ministrul Ecaterina Andronescu.
De altă părere este vicepreşedintele PD-L, Cezar Preda, care spune că proiectul propus de Mircea Miclea a fost cel mai bine primit de partenerii sociali în dezbaterile publice. Preda este sigur că acest pachet va ieşi astăzi din Guvern. La fel de sigur de conţinutul pachetului pe Educaţie este şi Bogdan Niculescu-Duvăz care a declarat că PSD nu susţine un alt cod al Educaţiei, în afara celui elaborat de Ecaterina Andronescu.
Chiar dacă premierul a dat de înţeles că astăzi este termenul stabilit pentru asumarea răspunderii, procedura este mult mai complicată. Mai întâi, Executivul va înştiinţa Parlamentul, în scris, despre intenţia sa. Birourile Permanente ale celor două Camere se vor reuni, ulterior, într-o şedinţă, pentru a decide ordinea de zi şi programul şedinţei în care Guvernul îşi va asuma răspunderea. Eventualele amendamentele vor fi analizate apoi de Guvern. După aceea, Cabinetul Boc va veni în faţa Parlamentului pentru asumarea răspunderii. Din acel moment parlamentarii au la dispoziţie 3 zile pentru a depune o moţiune de cenzură. Dacă moţiunea pică, legea este considerată adoptată. În caz contrar, Guvernul este demis.