MENIU

Guvernul s-a angajat în faţa FMI să finalizeze până în 30 octombrie Legea salarizării unice

FOTO: NewsIn

Legea salarizării unice are ca termen de finalizare data de 31 august, iar legea responsabilităţii fiscale trebuie prezentată, împreună cu planul de implementare, până în 30 noiembrie, s-au angajat autorităţile române în faţa Fondului Monetar Internaţional, în scrisoarea de intenţie.

De altfel, pentru toate cele patru mari condiţii ce ţin de politica fiscală există termene precise de aplicare.

Prima condiţie, realizată deja, consta în adoptarea unor măsuri de ajustare bugetară echivalente cu 1,1% din produsul intern brut (PIB). Guvernul a realizat această măsură prin rectificarea bugetară adoptată perin Ordonanţă de Urgenţă de către guvern în 11 aprilie, ce a fost aprobată de Parlament în 28 aprilie. Guvernul avea termen 31 august pentru adoptarea rectificării de către Parlament.

O ultimă condiţie trecută în scrisoarea de intenţie fixează termenul de 31 decembrie 2009 pentru finalizarea legislaţiei revizuite de pensii.

Guvernul este în plin proces de realizare a Legii salarizării unitate a sistemului bugetar, fiind întârziat o perioadă de rezistenţa unor ministere cu statut special la includerea într-un sistem unitar. Însă premierul Emil Boc a dat asigurări, luna trecută, că Legea salarizării unitare va fi finalizată până la 30 iunie.

În ceea ce priveşte reforma sistemului public de pensii, o Lege unică ar urma să îi oblige pe 350.000 bugetari ce contribuie în prezent la sisteme de pensii speciale să contribuie la sistemul public de pensii.

Autorităţile române au convenit cu Fondul Monetar Internaţional încadrarea în anumite ţinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel încât, la finalul lunii decembrie, acesta să nu depăşească 24,3 miliarde lei. Pentru primul trimestru, ţinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului II - de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfârşitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei.

În legătură cu constrângerile fiscale impuse României în cadrul acordului de finanţare, reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek, a spus miercuri, într-un interviu acordat The Money Channel, că FMI poate da dovadă de flexibilitate în privinţa ţintelor doar în măsura în care o eventuală neîndeplinire a acordului nu ar fi imputabilă autorităţilor române.

"Suntem flexibili în măsura în care este vorba de factori care nu depind de autorităţi. Dacă problemele apar din cauza unor derapaje, atunci este greu", a afirmat reprezentantul Fondului.

Mai multe articole despre:
guvern Emil Boc FMI acord legea salarizării unice