MENIU

Guvernul nu a decis încă modul de reducere a cheltuielilor cu bugetarii

Foto: Realitatea TV
Guvernul încă nu s-a hotărât sub ce formă va reduce chetuielile cu salariile bugetarilor.

A rămas mai puţin de o săptămână până la 1 septembrie şi Guvernul încă nu s-a hotărât sub ce formă va reduce chetuielile cu salariile bugetarilor. A spus-o chiar ministrul Muncii, Marian Sârbu, în direct la emisiunea Ora de Foc, de la Realitatea Tv, precizând că discuţiile cu sindicatele vor continua în următoarele zile. De cealaltă parte, sindicaliştii recunosc nevoia unei reduceri a cheltuielilor, însă nu sunt de acord ca aceasta să se facă prin schimbarea legislaţiei.

Marian Sârbu spune că în următoarele două zile experţii de la Ministerul Muncii vor analiza cum se poate aplica legal ca bugetarii să nu mai fie plătiţi 10 zile pe lună în perioada septembrie- noiembrie.

"Septembrie, octombrie... va trebui să găsim o soluţie cu sindicatele pentru ca aceste 10 zile neplătite să ducă la o diminuare a acestor cheltuieli", a declarat Marian Sârbu.

Sindicaliştii vor să se găsească soluţii, însă fără schimbarea legislaţiei în vigoare. În plus, ei apreciază că măsurile de reducere a cheltuielilor nu se vor putea aplica uniform pentru toate categoriile bugetare.

"Întrucât sunt şase sectoare bugetare complet diferite, nu va exista totdeauna aceeaşi soluţie pentru toate sectoarele. Adică nu va fi la fel pentru profesori cum va fi pentru poliţişti? Sănătate, magistraţi. E o chestiune care trebuie discutată", a precizat Bogdan Hossu, preşedinte Cartel Alfa.

O altă chestiune care mai trebuie discutată în Guvern este cea a majorării salariului minim pe economie începând cu 2010.

Decizia finală în legătură cu valoarea salariului minim va fi luată odată cu realizarea proiectului de buget pe anul următor.
Mai multe articole despre:
buget sindicate bugetari Marian Sârbu