MENIU

Guvernul Boc a emis, în primele 6 luni, mai multe ordonanţe de urgenţă decât Cabinetul Tăriceanu I

Foto: sfin.ro

În primele şase luni ale anului, Guvernul Boc a emis 86 de ordonanţe de urgenţă, mai multe decât a emis Cabinetul Tăriceanu I în perioada similară a anului 2005, respectiv 74, care are, în schimb, înregistrate mai multe ordonanţe simple.

În ultimele zile ale anului 2008, după instalarea noului Guvern, Cabinetul Boc a emis zece ordonanţe de urgenţă, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului 2004 Cabinetul Tăriceanu adoptase doar 5 ordonanţe de urgenţă.

În ceea ce priveşte ordonanţele simple, în prima jumătate a anului Executivul a avut 5 ordonanţe în perioada 22-29 ianuarie, spre deosebire de cele 23 de ordonanţe din perioada 6 -27 ianuarie 2005.

Prima ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvernul Tăriceanu, în 29 decembrie 2004, a introdus cota unică de 16%, prin modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. În schimb, prima ordonanţă de urgenţă a Cabinetului Boc a avut în vedere reorganizarea structurilor guvernamentale, prin înfiinţarea funcţiei de vice-premier şi suplimentarea numărului de ministere până la 19, prin constituirea Ministerului Tineretului şi Sportului, a Ministerului Turismului şi cel al Economiei, prin separarea lui de Ministerul de Finanţe.

Prin ordonanţe de urgenţă, prima rectificare bugetară în 2009 a fost aprobată în luna aprilie, fiind introdus totodată şi impozitul forfetar, în timp ce în 2005 rectificarea bugetară a fost fost realizată pe 29 iunie.

Pe masa Camerei Deputaţilor au ajuns şi au fost votate, în sesiunea februarie - iunie 2009, 273 de acte normative elaborate de Guvern, atât din mandatul lui Tăriceanu, cât şi din cel al lui Boc. Dintre acestea, 199 au fost proiecte de lege pentru aprobarea OUG-urilor, 18 erau  proiecte  pentru aprobarea Ordonanţelor simple, şi 56 - proiecte ale unor legi care au fost iniţiate de Guvern. Spre comparaţie, în sesiunea februarie - iunie 2005, deputaţii au votat 236 de acte normative ale Guvernelor Năstase şi Tăriceanu. Dintre acestea, 115 au fost proiecte de lege pentru aprobarea OUG-urilor, alte 27 au fost pentru aprobarea Ordonanţelor simple, iar 94 au reprezentat proiecte de lege iniţiate de Executiv.