MENIU

Guvernul anticipează o scădere economică de 8 - 8,5%

Foto: wordpress.ro
Guvernul anticipează pentru anul 2008 o scădere mai mare a activităţii economice a PIB, la valori de 8-8,5 %.

Ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, a declarat la finalul şedinţei de Guvern de sâmbătă, că "programul anticriză al Guvernului a reuşit să conducă la normalizarea condiţiilor macroeconomice, cât pot fi numite normale condiţiile actuale de criză".

"Programul anticriză al Guvernului, sprijinit de finanţarea externă de circa 22 miliarde de euro de la FMI, CE şi Banca Mondială, din care au fost făcute primele trageri, a reuşit să conducă la normalizarea condiţiilor macroeconomice, cât pot fi numite normale în condiţiile de criză actuale", a spus Pogea în prezentarea raportului din şedinţa de Guvern.

"Contracţia economică a fost mult mai severă decât proiecţiile iniţiale. Această contracţie economică se datorează unui mediu extern care rămâne în continuare mai puţin favorabil pe fondul unei reduceri mult mai rapide a cererii interne", a spus ministrul Finanţelor.

"Guvernul  anticipează pentru anul 2009 o scădere mai mare a activităţii economice a PIB, la valori de 8-8,5 %. Cadrul economic nefavorabil care s-a manifestat prin pierderea de venituri bugetare ar fi produs un deficit bugertar pentru 2009 mai mare de 8% dacă nu am fi luat aceste măsuri de ajustare a cheluielilor care se regăsesc în proiectul de rectificare a  bugetului", continuă raportul, Pogea afirmând că deficitul bugetar va fi de 7,3% din PIB.

"Ca urmare, asumţiile care au stat la baza rectificării bugetare sunt următoarele: PIB-ul pentru 2009 va fi de cca. 497,3 miliarde lei, rata de creştere reală a noului PIB va fi de 8,46 %, creşterea preţurilor de consum la finele anului de 4,3 procente. Din această perspectivă deficitul bugetar generat în primul rând de nerealizarea veniturilor urmare a contracţiei economice se va situa la cca. 7,3% din PIB faţă de 4,6 % cât a fost în valoarea iniţială. Altfel spus valoarea deficitului bugetar în valori absolute a fost de 36,5 miliarde lei faţă de 24,3 miliarde lei în varianta iniţială", a adăugat Gheorghe Pogea.

"Volumul total al veniturilor bugetare care sunt preconizate în noul context macroeconomic, se cifrează la 31,6% din PIB, respectiv 157,2 miliarde lei. Cheluielie bugetare totale avute în vedere  la această rectificare se ridică la suma de 193,7 miliarde, respectiv  38,9% din PIB. Diferenţa între cele două conduce la acest deficit de 7,3%.

Mai multe articole despre:
guvern deficit Gheorghe Pogea scădere economică