MENIU

Guvernul a luat în discuţie criteriile pentru participarea băncilor la programul "Prima Casă"

FOTO: NewsIn

Guvernul va lua o decizie cu privire la valoarea dobânzii pe care trebuie să o solicite o bancă pentru a participa la programul "Prima Casă" şi va modifica statutul Fondului de Garantare astfel încât să poată garanta şi achiziţionarea de locuinţe, a declarat premierul Emil Boc

"Mâine, în şedinţa de Guvern, veţi afla toate aceste detalii", a declarat Boc, întrebat ce înseamnă dobânzi mici pentru Programul "Prima Casă".
Premierul a adăugat că marţi dimineaţa a avut o discuţie pe marginea programului guvernamental cu ministrul Finanţelor, cu ministrul pentru IMM-uri şi cu preşedintele Fondului de Garantare. "Lucrăm atât la actul prin care modificăm statutul Fondului de Garantare, pentru a-i da posibilitatea să garanteze şi achiziţionarea primei locuinţe, lucrăm la criteriile pe care le vom impune băncilor pentru a putea intra în acest program, iar mâine (miercuri n.r.), după şedinţa de Guvern, le veţi cunoaşte", a adăugat Boc.

Premierul a precizat că statul va lucra cu toate băncile care vor răspunde cerinţelor impuse de Guvern: să aibă reprezentare naţională, să nu solicite un avans mai mare de 5% la contractarea creditului pentru achiziţionarea unei locuinţe şi să perceapă dobânzi sub cele practicate în acest moment pe piaţă.

Băncile vor fi incluse în programul prin care statul garantează creditele pentru achiziţionarea primei locuinţe doar dacă solicită un avans de maximum 5% şi dacă au dobânzi scăzute, a declarat săptămâna trecută premierul Emil Boc, precizând că băncile vor fi selectate în urma unei licitaţii organizate de Ministerul Finanţelor. Prin alocarea celor 100 de milioane pentru acest program, prin Fondul de Garantare, ar putea fi achiziţionate în 2009 locuinţe în valoare totală de un miliard de euro, a mai spus premierul. Şeful Executivului a precizat că statul garantează un împrumut de cel mult 60.000 de euro pentru că preţul mediu de achiziţionare a unui apartament este, la nivel naţional, de circa 60.000 de euro.

Mai multe articole despre:
guvern Emil Boc Fondul de garantare Prima Casă