Guvernul a decis constituirea Fondului Român de Contragarantare
Guvernul a decis, miercuri, constituirea Fondului Român de Contragarantare, aceasta fiind o măsură inclusă în planul de măsuri anticriză.
Fondul Român de Contragarantare constă în contragarantarea
garanţiilor acordate de fondurile de garantare, persoane juridice române,
pentru creditele şi alte instrumente de finanţare obţinute de
întreprinderile mici şi mijlocii de la băncile comerciale şi din alte
surse.
Actul normativ are ca scop îmbunătăţirea accesului întreprinderilor mici şi mijlocii la finanţare, cu ajutorul unei părţi din riscul asumat de către fondurile de garantare, la acordarea garanţiilor.
Procentul de contragarantare este de maximum 80% din valoarea garanţiilor contractate, conform Ordonanţei de Urgenţă adoptate de Guvern. Contragaranţiile sunt acordate în funcţie de schema/schemele de contragarantare propuse de Fond şi sunt autorizate potrivit legislaţiei în domeniul ajutorului de stat.
Forma de organizare a Fondului este aceea de societate comercială pe acţiuni. Acţionari iniţiali sunt Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri, cu o cotă de participare de 68%, şi Fundaţia Post-Privatizare, cu o cotă de 32%. La constituirea capitalului social iniţial al Fondului, valoarea participaţiei statului român este de 272 milioane lei, iar a Fundaţiei Post-Privatizare este de 128 milioane
lei.
Fondul este administrat, în sistem dualist, de către un consiliu de supraveghere, alcătuit din 7 membri şi un directorat, alcătuit din 3 membri.
Mandatul membrilor consiliului de supraveghere şi al membrilor directoratului este de 4 ani şi poate fi reînnoit.
Situaţiile financiare anuale ale Fondului vor fi auditate potrivit legii. Anual, până la 31 mai, Fondul prezintă Guvernului raportul de activitate pe anul precedent.