MENIU

Guvernul a cheltuit sume uriaşe pe achiziţii fără licitaţie

Foto: RTV

Hotărât lucru, guvernanţii noştri apreciază arta cum se cuvine. Altfel nu se explică de ce anul acesta guvernul a cheltuit sume uriaşe de amorul artei. Tablouri la Ministerul Afacerilor Externe, iar la Agenţia de strategii guvernamentale - albume. Nu de pictură însă. Agenţia a reuşit să dea nu mai puţin 80.000 de euro pe albume despre apă şi încălzirea globală.

În ciuda crizei, Agenţia pentru strategii guvernamentale a găsit fondurile necesare pentru a cumpăra câteva mii de albume. Este vorba despre "Încălzirea globală, ce poţi face tu'' şi "Apa, ce poţi face tu''. Acestea au costat 82.000 de euro, adică salariul unui bugetar pe 20 de ani.

Secretariatul general al Guvernului a dat 12.000 de euro pe 2500 de cărţi despre Istoria Minorităţilor Naţionale. Potrivit lui Marko Atilla, de la departamentul de Relaţii Interetnice din Guvern, cărţile, care au mers la cele 42 de inspectorate şcolare, constituie un prim pas către realizarea unui manual care va ţine de Ministerul Educaţiei.

Arta este apreciată şi la Afacerile Externe. Ministerul a cumpărat două picturi în ulei cu peste 17 000 de euro. Da, dar nu în 2009, spun reprezentanţii ministerului, ci în 2008, când nu era criză.  Cu toate acestea, achiziţia a fost făcută publică de-abia acum.

Dincolo de aceste cheltuieli făcute pe timp de criză, mai rămâne o problemă: niciodată nu au fost făcute publice anunţurile de participare la aceste licitaţii. Cei care ar fi vrut să participe la aceste licitaţii nu ar fi avut nicio şansă să le câştige pentru că nu ar fi aflat niciodată despre ele.

Mai multe articole despre:
licitaţie achiziţii publice