Guvernul a aprobat proiectul Legii Educaţiei Naţionale
Guvernul a aprobat, luni seară, proiectul Legii Educaţiei, după ce a dezbătut ore întregi amendamentele parlamentarilor. Din peste 1.700 de propuneri de modificare, au fost acceptate doar 50.
Forma finală a acestui proiect, dar şi a celor privind salarizarea unitară şi restructurarea agenţiilor statului vor fi publicate pe site-ul Guvernului.
Cele mai importante modificări anunţate, luni seară, de Executiv, se referă la conducerea şcolilor şi universităţilorÎn ceea ce priveşte şcolile, acestea urmează să fie conduse de consilii de administraţie din care vor face parte atât părinţi, profesori, cât şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. Consiliul va alege directorul, care nu va avea dreptul să facă parte din niciun partid politic, din momentul intrării în vigoare a legii. Cei care sunt, în prezent, înscrişi pe listele unui partid politic vor avea la dispoziţie 45 de zile pentru a alege între şcoală şi politică.
De asemenea, politicienii nu vor avea dreptul să facă parte din conducerea universităţilor.
Un alt amendament acceptat de Guvern prevede că statul va finanţa învăţământul preşcolar şi pe cel obligatoriu (clasele I-X) şi în cazul instituţiilor private şi acreditate.
Consiliile locale vor face analize de nevoi în ceea ce priveşte opţiunile elevilor pentru o unitate de învăţământ sau alta, evoluţiile demografice, situaţia spaţiilor de şcolarizare şi a surselor de finanţare. În baza acestor analize, vor fi aprobate proiectele planurilor de şcolarizare pentru toate unităţile de învăţământ din aria geografică gestionată.
Programele şcolare vor acoperi maximum 75% din numărul de ore, iar 25% va fi alocat cadrelor didactice pentru "individualizarea modului de predare".
Noua formă a Legii Educaţiei presupune crearea de programe educative pentru copiii şi tinerii cu performanţe deosebite, care trebuie să respecte "particularităţile de învăţare" ale acestora.
Totodată, Guvernul va obliga televiziunea publică şi radioul public să difuzeze, zilnic, patru ore de emisie cu caracter educaţional.