MENIU

Guvernul a aprobat normele metodologice ale proiectului "Prima casă"

Foto: RTV
E. Boc: Ne bazăm pe faptul că va fi o competiţie între bănci

Avans de 3.000 de euro şi dobânzi cât mai mici pentru programul "Prima Casă". Sunt condiţiile aprobate duminică de Guvern pentru cei care vor să-şi cumpere locuinţe de până în 60.000 euro, prin creditele garantate de stat. Guvernul a aprobat normele de aplicare a proiectului "Prima casă", a anunţat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei extraordinare de la Palatul Victoria.

Premierul Emil Boc a anunţat că proiectul li se adresează "tinerilor şi mai puţin tinerilor". Principala condiţie pe care trebuie să o îndeplinească solicitantul unui credit bancar în programul "Prima casă" este ca, până la data intrării în vigoare a programului, să nu fi avut vreo casă sau vreun credit ipotecar.

OBLIGAŢIILE SOLICITANTULUI

  • să nu aibă în proprietate o locuinţă sau un credit ipotecar
  • să constituie un depozit colateral pentru garantarea dobânzii, în valoare minimă egală cu trei rate de dobândă
  • să nu înstrăineze locuinţa achiziţionată în primii cinci ani de la data dobândirii
  • să asigure locuinţa achiziţionată din finanţarea garantată împotriva tuturor riscurilor şi să cesioneze drepturile de despăgubiri în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor

Nivelul maxim de garantare oferit de stat este de 60.000 euro, iar avansul perceput la cumpărarea este de 5%. "Cine ia locuinţă de 60.000 euro, plăteşte avans doar 5%", a anunţat Emil Boc.

Prin programul "Prima casă" pot fi achiziţionate şi case al căror preţ depăşeste 60.000 euro, dar avansul va fi mai mare. De asemenea, nu se vor percepe comisioane de rambursare anticipată, iar durata maximă a creditului este de 30 de ani.


CONDIŢII PRIMA CASĂ

AVANS maxim 5% = 3.000 euro pentru un credit de 60.000 euro

AVANS 3.000 euro + diferenţa integrală de la 60.000 la valoarea locuinţei
(dacă iei un credit de 100.000 plăteşti 3.000 avans – acel maxim 5% -
PLUS toată diferenţa până la 100.000)

Până în prezent, Guvernul nu a decis cu ce bănci va lucra pentru programul "Prima casă". "Noi cerem băncilor să spună cu ce dobânzi vin şi, în funcţie de oferte, vom decide cu cine vom lucra", a mai spus şeful Executivului. Costurile împrumuturilor date pentru programul "Prima Casă" vor fi calculate după indicatori ce au fost stabiliţi de reprezentanţii Guvernului. Astfel, dacă aceste credite s-ar da în prezent, pentru împrumuturile în euro s-ar plăti o dobândă de 5,28% şi de 13,3% pentru cele în lei. Adică, mult mai puţin decât ofertele existente pe piaţă.

Băncile care vor lua parte la proiectul "Prima Casă" vor fi nevoite să îndeplinească mai multe condiţii.

"În termen de 7 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a normelor, băncile trebuie să spună dacă participă la program şi să vină cu oferte. Cele care vor avea cea mai mică dobândă şi vor oferi cele mai bune soluţii financiare, vor intra în program şi vom încheia convenţii de garantare cu acele bănci", a explicat premierul, apreciind, totodată, că, în scurt timp, între bănci va apărea o competiţie.

Mai multe articole despre:
guvern Emil Boc norme news alert Prima Casă