MENIU

Guvernul a aprobat introducerea pensiei minime garantate de 350 de lei

Foto: NewsIn
Pensia minimă va fi de 300 de lei de la 1 aprilie şi 350 de lei de la 1 octombrie
Ministrul Muncii a spus că Guvernul vrea să modifice Codul Fiscal şi să mărească plafonul de impozitare a pensiilor

Guvernul a aprobat miercuri actul normativ cu privire la introducerea pensiei minime de 300 de lei de la 1 aprilie şi 350 de lei de la 1 octombrie.

"Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a instituit pensia socială minimă de 350 de lei. Ea va fi acordată în două tranşe: de la 1 aprilie pentru cei care au pensii până în 300 de lei şi de la 1 octombrie pentru cei care au pensie sub 350 de lei", a spus premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de guvern.

Măsura, anunţată de luna trecută, va presupune costuri de la bugetul de stat, de la care se va plăti - prin Ministerul Muncii - diferenţa dintre suma pe care o primesc persoanele cu pensii sub 300 lei (din aprilie) şi 350 lei (din octombrie) şi pensia minimă introdusă acum de executiv.

De această măsură vor beneficia peste un milion de pensionari.

Plata pensiei minime garantate se va face prin intermediul caselor judeţene de pensii. În 2010 valoarea pensiei minime ar putea să crească. 

În cadrul întâlnirii de marţi a ministrului Muncii, Marian Sârbu, cu organizaţia seniorilor din PSD, ministrul le-a amintit pensionarilor că punctul de pensie va creşte în acest an la 43,3% din salariul mediu pe economie şi că guvernul va acorda o pensie minimă garantată.

Ministrul Muncii a mai spus că Guvernul vrea să modifice Codul Fiscal şi să mărească plafonul de impozitare a pensiilor. În acest moment pensiile care depăşesc 1.000 de lei sunt impozitate.