MENIU

Guvernul a aprobat împrumutul de 300 milioane euro de la BIRD pentru dezvoltare

Foto: sxc.hu

Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri, OUG privind ratificarea Acordului de împrumut între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) referitor la primul împrumut pentru politici de dezvoltare (DPL1), de 300 milioane euro, potrivit MFP.

Împrumutul de 300 milioane euro este primul împrumut pentru politici de dezvoltare acordat de BIRD României şi ar urma să fie utilizat în a doua parte a lunii septembrie, după parcurgerea procedurilor specifice.

Acordul de împrumut dintre România şi BIRD, parte a grupului Băncii Mondiale, a fost semnat la 1 septembrie 2009 de ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, şi reprezentantul Băncii Mondiale la Bucureşti, Benoît Blarel, în condiţiile în care consiliul director al BIRD îl aprobase pe 16 iulie 2009.

În cadrul pachetului de finanţare externă, cele trei împrumuturi de la Banca Mondială (BM), în valoare totală de 1 miliard euro, sunt ataşate unui pachet de reforme în domeniul sectorului public, inclusiv educaţie şi sănătate, reforme în domeniul protecţiei sociale şi în sectorul financiar.

Al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare ar putea fi aprobat de consiliul directorilor până la sfârşitul lui 2009, iar cel de-al treilea în primul semestru din 2010.
Mai multe articole despre:
România guvern împrumut dezvoltare BIRD