Gunther Krichbaum: Europa aşteaptă verdicte în cazuri gen Năstase pentru ridicarea monitorizării justiţiei
O condiţie esenţială pentru ridicarea monitorizării justiţiei de către CE sunt verdictele - achitări sau condamnări - în cazuri de corupţie la nivel înalt precum cel al fostului premier Adrian Năstase, a declarat Gunther Krichbaum, şeful comisiei pentru afaceri europene din Bundestag.
Premierul Emil Boc a declarat luni la Bruxelles, după întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, că i-a transmis acestuia că România doreşte să scape de monitorizarea pe justiţie şi că principala măsură internă pe care o va lua este eliminarea oricărei implicări a politicului în actul de justiţie. Prezent la întâlnire, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la rândul său, că i-a transmis lui Barroso că obiectivul României este să obţină un raport care în cursul anului 2009 să ducă la ridicarea monitorizării. Şeful comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, fost raportor CDU/CSU pentru România, spune că monitorizarea se va încheia când România va îndeplini toate condiţiile, amintind în acest context importanţa unor verdicte în cazurile de corupţie la nivel înalt. Politicianul german avertizează că persistenţa corupţiei ar putea duce la sistarea finanţării europene. Krichbaum acordă Guvernului Boc o perioadă de graţie de 100 de zile pentru a putea face o evaluare a voinţei de reformă. În altă ordine de idei, pronunţându-se asupra taxei auto pentru maşinile second-hand, Krichbaum spune că aceasta încalcă legislaţia europeană, pentru că în esenţă este o taxă vamală care împiedică libera circulaţie a mărfurilor.
NewsIn : Cum vedeţi şansele ca România să iasă anul acesta de sub monitorizarea Comisiei Europene în ce priveşte justiţia?
Gunther Krichbaum: Monitorizarea se va încheia atunci când România va îndeplini condiţiile care trebuie puse unui stat de drept, modern, din Uniunea Europeană. Aşa că depinde de România când va fi încheiată monitorizarea. Una din condiţiile esenţiale este combaterea hotărâtă a aşa-numitei "corupţii la nivel înalt". Este necesar ca procesele în curs, cum ar fi de exemplu cazul Năstase, să fie finalizate, fie prin achitare, fie prin condamnare. Nu doar Europa, dar şi oamenii din România aşteaptă acest lucru. De aceea este în interesul tuturor ca ritmul reformelor dinainte de 2007 să fie reluat şi nu ca reformele deja iniţiate să fie anulate.
NewsIn : Credeţi că actualul guvern PDL-PSD este capabil de reforme şi de o guvernare curată, fără acte de corupţie?
Gunther Krichbaum: Este o cutumă politică în Europa să nu tragi linie privind activitatea unui guvern decât după 100 de zile. De aceea, premierul Emil Boc beneficiază acum de încrederea şi sprijinul nostru. Şi ştim că sarcinile ce-i stau în faţă sunt o provocare enormă.
NewsIn : În 2008 Bulgaria a fost sancţionată de către Comisia Europeană cu îngheţarea fondurilor de preaderare. Potrivit statisticilor DNA, numărul cazurilor de corupţie cu fonduri europene este în creştere de la an la an. Există îngrijorări în Bundestag cu privire la gestionarea fondurilor UE în România?
Gunther Krichbaum: După cum demonstrează cazul Bulgariei, Comisia nu se teme să taie subvenţiile când nu sunt cheltuite corect. Este aşadar în interesul ţărilor respective să redreseze deficienţele existente. Aşa că, dacă într-adevăr cazurile de corupţie se înmulţesc, în loc să să scadă, fondurile UE trebuie verificate, aşa cum a fost cazul şi în Bulgaria.
NewsIn : Guvernul Tăriceanu a triplat în luna decembrie taxa auto pentru maşinile second-hand, cu argumentul că va impulsiona vânzarea de maşini noi. Cum vedeţi această măsură, despre care şi Comisia Europeană a declarat că ar fi ilegală?
Gunther Krichbaum: De fapt, nu e vorba de o taxă de înmatriculare, ci de o taxă vamală, pentru că doar maşinile de import sunt vizate. Dar în UE este garantată libera circulaţie a mărfurilor şi serviciilor. Asemenea măsuri protecţioniste, precum cele adoptate de guvernul precedent, sunt în gravă contradicţie cu articolul 56 din Tratatul UE (privind libera circulaţie a mărfurilor şi serviciilor - n.r.). Consider că actuala variantă a legii privind taxa de primă înmatriculare nu ar avea câştig de cauză la Curtea Europeană de Justiţie.
NewsIn: Renault a oprit pentru încă două săptămâni activitatea la fabrica Dacia din Piteşti. Poate ajuta taxa în acest caz, aşa cum cer sindicaliştii?
Gunther Krichbaum: Şi în alte fabrici din Europa producţia de maşini a fost oprită. La fel ca în cazul Dacia s-a întâmplat şi cu Daimler şi Opel. Acelaşi lucru se petrece şi cu furnizorii germani pentru industria auto, precum Bosch. Măsuri strict protecţioniste, ca actuala taxă pentru maşinile din import, nu sunt de niciun ajutor. Mai degrabă trebuie să ne străduim să gestionăm criza economică împreună, aici, în Europa. Libera circulaţie a mărfurilor şi serviciilor înseamă abolirea vămilor din UE, care în trecut au fost o frână pentru comerţul liber în Europa. Şi România profită de faptul că celelalte ţări nu impun taxe vamale pentru mărfurile româneşti. Creşterea economică înregistrată în ultimii ani demostrează că România a beneficiat serios în urma aderării la UE.