MENIU

Gunoiul clujenilor e selectat de romii de la marginea oraşului

Foto: agenda.ro
Clujenii nu selectează gunoiul, deşi în oraş sunt pubele speciale pentru hârtie, plastic şi sticlă

Românii nu se prea înghesuie să preselecteze gunoiul menajer. Dacă ar duce materialele reciclabile la punctele de colectare, clujenii, de exemplu, ar plăti mai puţin pentru serviciul de salubrizare. Însă nici această facilitate nu îi mobilizează.

Preselectarea gunoiului are loc abia la groapa de gunoi, acolo unde romii îşi câştigă pâinea din vânzarea materialelor reciclabile găsite.

În Cluj-Napoca au fost instalate pubele speciale pentru deşeurile de hârtie, plastic şi sticlă. Acestea însă nu sunt folosite decât foarte rar. Asta în ciuda faptului că cei care preselectează gunoiul menajer plătesc la salubrizare cu 25% mai puţin.

"Momentan nu se recicleaza, nu face parte din cultura romanilor sa recicleze. La Cluj e un caz aparte, primăria a observat acest lucru şi în licitaţia pentru gunoi au trecut un preţ preferential pentru cei care reciclează, iar pentru cei care nu vor, va fi un preţ mai mare" a spus directorul Rosal Cluj, Sergiu Hosu

Ca să schimbe mentalitatea cetăţenilor, firmele au anunţat că vor începe o campanie de informare. Deocamdată însă, cei care preselecteaza gunoiul sunt romii care locuiesc la gropa de gunoi. Ei îşi câştigă traiul zilnic din vânzarea materialelor reciclabile pe care le adună dintre resturile menajere aduse de-a valma de la ghenele de gunoi din oraş.


La rampa de gunoi a Clujului trăiesc 1.500 de oameni. Anul viitor, groapa va fi închisă pentru a face loc unui depozit ecologic de deşeuri, care va avea şi o staţie de preselectare a gunoaielor. O parte dintre romi speră să îşi găsească locuri stabile de muncă la viitoarea staţie de sortare a deşeurilor.

Mai multe articole despre:
gunoi romi reciclare salubrizare