MENIU

Guantanamo a servit drept instrument de recrutare pentru terorişti, recunosc SUA

Foto: photobucket.com/

Închisoarea de la Guantanamo a servit drept "instrument de recrutare" pentru terorişti "mai degrabă decât orice altceva", ceea ce justifică necesitatea închiderii sale, a recunoscut vineri secretarul american pentru securitate internă, Janet Napolitano, la Bruxelles.

"Guantanamo a fost folosit ca instrument de recrutare. În orice caz, a servit acestui scop mai mult decât pentru orice altceva", a declarat ea, în Parlamentul European.

"Deci, Guantanamo trebuie închis", a subliniat oficialul.

Ea a mai spus că ordinul lui Barack Obama de a închide Guantanamo "este în continuare în vigoare". "Lucrăm dosar cu dosar şi va trebui să rezolvăm cazurile prizonierilor individual", a explicat oficialul.
Obama a ordonat închiderea închisorii până în ianuarie 2010, dar această misiune s-a dovedit extrem de dificilă, iar termenul a fost prelungit.

"Unele state din UE au acceptat să primească un anumit număr de prizonieri şi SUA doresc să le mulţumească. Departamentul de Stat continuă discuţiile cu celelalte state europene", a spus Napolitano.
La Guantanamo mai sunt în prezent 221 prizonieri. Dintre ei, guvernul american vrea să elibereze 70, dar trebuie să găsească ţări dispuse să-i primească pe unii dintre aceştia, care refuză să revină în ţările de origine, pentru că acolo ar fi persecutaţi.
Mai multe articole despre:
terorişti Guantanamo Janet Napolitano