MENIU

Grupurile de extremă-dreaptă din SUA iau avânt

Foto: splcenter.org

Grupurile de extremă-dreaptă, care nu sunt de acord cu alegerea primului preşedinte de culoare al Statelor Unite, au un nou avânt, după un deceniu de declin, potrivit unui studiu publicat miercuri.

Având o ideologie rasistă, antiguvernamentală şi antiimigraţie, grupurile americane care au prosperat în anii 90, comiţând numeroase atacuri teroriste mortale, sunt în curs de dezvoltare, a informat Southern Poverty Law Center (SPLC), o asociaţie recunoscută pentru activitatea sa privitoare la extrema-dreaptă.

"Este cel mai mare avânt la care am asistat în ultimii 10-20 de ani", a spus un oficial al poliţiei, în studiul "Al doilea val: revenirea miliţiilor", "Este doar o chestiune de timp până se va ajunge la violenţe", a spus oficialul. 

Cel mai grav atac orchestrat de un american în propria ţară datează din 1995 şi a fost comis de un militant de extremă-dreaptă. În aprilie 1995, Timothy McVeigh, un fost soldat care ura guvernul federal, a aruncat în aer un camion care a distrus parţial o clădire din Oklahoma City, atac soldat cu 168 de morţi. Bărbatul a fost executat în 2001 într-o închisoare din Indiana. 

În prezent, grupurile de extremă-dreaptă au prins avânt,"pentru că guvernul federal - obiectul urii lor - este condus de o perspoană de culoare", spune studiul.

Potrivit studiului, numărul grupurilor rasiste a crescut cu 54% între 2000 şi 2008, de la 602 la 926. Cifrele sunt anterioare preluării funcţiei de către Obama, dar deja studiul conchide faptul că alegerea unei peroane de culoare este o cauză directă a decesului unui număr mare de poliţişti de la începutul anului. 

Larry Keller, expert, vorbeşte despre cazul unui bărbat "pe care alegerea unei persoane de culoare l-a scos din minţi şi l-a făcut să dorească să dezvolte o bombă radioactivă". "Într-un alt caz, un bărbat înfuriat de alegerea lui Obama şi suspectat că dorea să se alăture unui grup paramilitar a ucis doi şerifi adjuncţi în Florida". 

La începutul anului, un raport intern al guvernului a avertizat că problemele economice şi alegerea lui Obama constituie un teren propice pentru recrutarea de noi militanţi. 

Mai multe articole despre:
extrema dreaptă rasişti