MENIU

Grota Haiducilor, din Munții Banatului, ascunde legenda haiducului Adam Duma

Foto: RTV
Pe un drum pavat cu piatră de râu încă de pe vremea romanilor, ascunsă după un munte, se vede intrarea în Grota Haiducilor

Un personaj istoric misterios şi o comoară despre care se spune că a fost găsită acum 30 de ani, apoi ar fi dispărut. Este una din legendele care sălăşluieşte în Munţii Banatului. Cea a haiducului Adam Duma, fost dascăl, care fura de la bogaţi şi îi ajuta pe săraci. În Munţii Banatului, o peşteră îi ascunde povestea.

Pe un drum pavat cu piatră de râu încă de pe vremea romanilor, ascunsă după un munte, se vede intrarea în Grota Haiducilor. Peştera se află în Munţii Locvei, la trei kilometri de oraşul Moldova Nouă.

Peştera are două galerii principale. Una este de-a lungul râului care traversează peştera, iar cealaltă, sala mare, este deasupra. În peşteră sunt stalactite şi stalacmite şi cu toate acestea, pare că nu este foarte veche pentru că toate acestea sunt în formare.

Intrăm în peşteră şi în legendele haiducilor. Lui Adam Duca i se mai spunea Adam Neamţu, pentru că purta straie nemţeşti. Dascăl într-un sat de la Dunăre, sătul de sărăcie şi de suferinţa pe care o vedea în jurul lui, Adam Duca a început să îi jefuiască pe bogaţi. Împreuna cu haiducii săi, îi ataca la drumul mare, iar prada o împărţea cu sărmanii din sate. Se spune că cine primea bani de la haiduc, nu se mai putea numi sărac.

Potera l-a prins pe Adam Duca pe când îşi vizita iubita şi l-a întemniţat timp de 20 de ani. Când a ieşit din închisoare, haiducul i-a cerut ajutorul unui sărac care devenise boier din banii primiţi chiar de la el. Acesta a refuzat să îl ajute însă, iar Adam Duca l-a ars de viu. Haiducul a fost prins şi, de această dată, potera l-a spânzurat. Se spune că unele comori nu a mai apucat să le împartă săracilor, aşa că au rămas în peşteră, prin anii 1400.

Câteva sute de ani mai târziu, adică în 1977 se spune că un grup de turişti germani a găsit aici o comoară. Comoara lui Adam Duma.

Doar 10% din această peşteră a fost explorată. După aproape două ore de mers pe jos, de la peşteră se poate ajunge la Morile de Apă din apropiere de comuna Ravensca. Sute de ani, locuitorii şi-au măcinat cerealele aici, folosind forţa apei.

La morile de apă se poate ajunge de pe Drumul Naţional 57, iar din apropiere de Moldova Veche se face un drum către localitatea Gornea. Apoi, drumul forestier continuă la dreapta spre localitatea Ravensca.

Mai multe articole despre:
peşteră All Inclusive Moldova Nouă