MENIU

Gripa porcină a trecut la păsări!

Foto: tinypic.com

Focare de gripă porcină au fost depistate în două crescătorii de curcani din Chile, ceea ce ar putea constitui primele cazuri de transmitere de virusului pandemic AH1N1 de la om la păsări. Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se tem ca virusul A /H1N1 să nu sufere o mutaţie.

Prezenţa virusului gripei A /H1N1 a fost identificată în două crescătorii din regiunea Valparaiso, oraş portuar aflat la 120 de kilometri vest de capitala Santiago, a anunţat serviciul pentru agricultură şi creşterea animalelor (SAG). Crescătoriile au fost plasate în carantină.

"Fiinţe umane au contaminat una sau mai multe curci. Virusul depistat la aceste păsări este virusul uman, nu a avut loc însă o mutaţie", a declarat vineri adjuncta ministrului sănătăţii, Jeanette Vega.

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se tem ca virusul A /H1N1 să nu capete virulenţă, dacă suferă o mutaţie. Până în prezent, în decurs de cinci luni, 1.799 de persoane din întreaga lume au căzut victime pandemiei, potrivit ultimelor date ale OMS, care a înregistrat peste 182.000 de cazuri de îmbolnăvire într-un total de 170 de ţări.

Organizaţia Internaţională pentru Epizootii (OIE) de la Paris aşteaptă totuşi rezultatele unor analize complementare pentru a confirma că într-adevăr este vorba despre prima transmitere a bolii de la oameni la păsări. "Autorităţile chiliene au spus că este acelaşi virus H1N1 ca virusul pandemic. Dar, în astfel de circumstanţe, este recomandabil ca tulpini izolate să fie transmise către alte laboratoare internaţionale de referinţă", pentru verificare, a declarat pentru AFP directoarea generală adjunctă a OIE, Monique Eloit.

Ţinând cont de numărul mare de cazuri de A/H1N1 la oameni în Chile - 12.175 de bolnavi şi 116 morţi, potrivit celui mai recent bilanţ - contaminarea crescătoriilor de la oameni face parte din elementele prezentate în aprilie-mai ca fiind foarte probabile să se întâmple.

În ceea ce priveşte un eventual risc de recombinare între virusul pandemic H1N1 şi virusul înalt patogen al gripei aviare H5N1, dr. Eloit a explicat că o asemenea recombinare ar presupune ca "virusul să fie prezent în Chile, or nu este cazul".

"Recombinările de virusuri sunt posibile, dar nu inevitabile, rămânem în sfera ipotezelor", a spus specialista, subliniind că alte cazuri constatate de infectare de la om la animal, la crescătorii de porci din Canada şi Argentina, au rămas foarte izolate.

Alerta în Chile a fost dată de compania Sopraval care comercializează aceşti curcani şi care a constatat, la sfârşitul lunii iulie, o scădere a producţiei de ouă în crescătoriile din regiunea Valparaiso, mai exact într-o unitate destinată reproducerii şi nu consumului. "Nu există mortalitate printre păsări, e doar o diminuare în producţia de ouă, care deja are tendinţa de a se redresa", a declarat vineri directorul SAG.

După ce a stabilit, după un ciclu de incubaţie de 20 de zile, că infecţia este legată de tulpina pandemică AH1N1 şi nu de altă tulpină H1N1, întâlnită des la păsări, SAG a dat asigurări că a luat măsurile de precauţie destinate evitării propagării.

Viceministrul Vega a spus că nu există niciun risc de contaminare în cazul consumării cărnii de curcan.