MENIU

Gripa AH1N1 a provocat 40 de decese în America de Sud

Foto: tion.ro

Numărul deceselor atribuite gripei AH1N1 a ajuns la 40 în America de Sud, odată cu anunţarea unor noi cazuri mortale în Argentina şi Chile, unde pandemia ar trebui să atingă punctul culminant în următoarele săăptămâni, din cauza iernii australe.

Cinci noi decese au fost înregistrate în Argentina, ţara cu cele mai multe victime din regiune - 26 dintr-un număr total de îmbolnăviri de 1.587. Patru decese noi au fost înregistrate şi în Chile, unde bilanţul morţilor a ajuns la 12, dintr-un număr total de cazuri de 6.211.

O a treia ţară sud-americană, Columbia, a anunţat până în prezent două decese provocate de gripa nouă A(H1N1).

În Argentina, din cauza propagării virusului, ministrul Sănătăţii Graciela Ocana, a recomandat alegătorilor să respecte intervalul de un metru la cozile de aşteptare pentru scrutinul legislativ de duminică. Ministrul a cerut de asemenea ca secţiile de vot să fie bine aerisite, în pofida frigului anunţat pentru duminică.

Guvernul argentinian deblocase săptămâna trecută 88,43 milioane de pesos (17 milioane de euro) pentru a cumpăra tratamente împotriva virusului A(H1N1).

În Chile, guvernul a decretat stare de urgenţă sanitară şi a autorizat spitalele să angajeze personal suplimentar şi să cumpere rapid toate echipamentele considerate necesare pentru a face faţă pandemiei. Aproape toţi bolnavii care au murit, 11 adulţi şi un copil de şase ani, locuiau în sudul ţării, în special în regiunea umedă şi friguroasă Patagonia.

Brazilia, unde iarna este în general mai puţin aspră, a anunţat vineri 70 de cazuri noi, numărul total ridicându-se la 522. Propagarea virusului în această ţară, cea mai mare din America de Sud, este "limitată", pentru că toţi bolnavii înregistraţi au luat virusul din străinătate sau de la apropiaţi care s-au întors din străinătate, a afirmat ministrul brazilian al Sănătăţii, José Gomes Temporao.

Pe plan mondial, virusul A(H1N1) a contaminat 59.814 persoane din 113 ţări şi teritorii, provocând moartea a 263 de persoane, potrivit ultimului bilanţ publicat vineri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.