Grevă de amploare, astăzi, în Franţa. Salariaţii au protestat de teamă că şi-ar putea pierde locurile de muncă
Speriaţi de criza economică, neliniştiţi că şi-ar putea pierde locurile de muncă, salariaţii francezi au fost chemaţi astăzi la o grevă de amploare, cea mai importantă mişcare de protest de după ajungerea la putere a preşedintelui Nicolas Sarkozy, din mai 2007, informează AFP.
Zeci de chemări la grevă în sectoarele publice şi private, dar şi manifestări în marile oraşe franceze. Rareori unite, sindicatele s-au întâlnit de această dată pentru a "suna" mobilizarea în favoarea locurilor de muncă, a salariilor şi a serviciilor publice. De asemenea, sindicaliştii vor refuza ca salariaţii să fie "primele victime ale crizei".
Aproape trei sferturi dintre francezi au susţinut sau au simpatizat cu această mişcare, ce este considerată justificată.
Bernard Thibault, secretarul general de la CGT, prima organizaţie sindicală din Franţa, promisese marţi o "mobilizare impresionantă, fără îndoială dincolo de ceea ce s-a făcut în anii anteriori".
"Salariaţii au sentimentul că plătesc pentru locurile lor de muncă, pentru salarii, pentru drepturi sociale, unei crize faţă de care nu au nicio responsabilitate", a afirmat la rândul său Francois Chereque, lider al sindicatului CFDT.