MENIU

Gospodării distruse, întreruperea curentului, poluarea râului Olt-posibile consecinţe la Ocnele Mari

Foto: RTV

Distrugeri totale de gospodării, inundarea altora, întreruperea circulaţiei pe un drum judeţean, oprirea alimentării cu energie electrică, poluarea râului Olt sunt eventuale consecinţe identificate de experţi ale subfinanţării programului de prăbuşire controlată de la Ocnele Mari.

Potrivit notei de fundamentare a HG. nr.934/19.08.2009, publicată pe site-ul Guvernului, acordarea prin Legea Bugetului de Stat nr. 19/2009 numai a sumei de 76.143.000 lei, reprezentând 26% din valoarea fundamentată iniţial pentru lucrările de la Ocnele Mari, a determinat structurarea pe activităţi prioritare, iar nealocarea unor resurse suplimentare ar fi avut numeroase implicaţii negative precum: prăbuşirea necontrolată a cca. 1.600.000 mc material din tavanul cavernei, ruperea necontrolată a malurilor craterului ce se va forma, expulzarea şi revărsarea necontrolată a cca. 1.000.000 mc saramură, umplerea rapidă a lacului barajului de pe Pârâul Sărat cu cca. 500.000 mc saramură, distrugerea totală a celor 6 gospodării situate sub cota maximă a lacului de retenţie, punerea în pericol major a altor cca. 30 de gospodării situate în zona de risc şi influenţă a procesului de prăbuşire şi deversare necontrolată.

De asemenea, prăbuşirea terenului de la Ocnele Mari ar fi dus şi la întreruperea circulaţiei, pe termen necunoscut, a drumului judetean DJ 650, izolarea a cca. 50 gospodării situate pe versantul opus Câmpului I, scoaterea din funcţiune a LEA (linii electrice aeriene, n.r.) 20 kV Căzăneşti – Fabrica de Pâine – Deriv. Câmp III Sonde, cu consecinţe grave asupra livrărilor de materie primă (saramură) către combinatele OLTCHIM şi US GOVORA – Ciech Chemical Group SA, scoaterea din funcţiune a LEA 0,4 kV care alimentează o parte însemnată a oraşului Ocnele Mari, inundarea, cu distrugeri inevitabile, a cca. 150 de gospodării situate în albia majoră a Pârâului Sărat, cu cca. 500.000 mc saramură care depăşesc capacitatea lacului de retenţie, poluarea râului Olt şi a întregii zone cu un volum de cca. 500.000 mc saramură.

Nu în ultimul rând,o prăbuşire necontrolată ar fi dus la compromiterea totală a lucrărilor de ecologizare a terenurilor situate în lungul Pârâului Sărat care au fost afectate de fenomenele de debuşare a saramurii din anii 2001 – 2004, cu o valoare contractată de 1.100.000 lei, compromiterea totală/parţială a lucrărilor pregătitoare pentru lichidarea sondelor cu risc de prăbuşire din Câmpul I, cu o valoare contractată de cca. 800.000 lei, imposibilitatea acordării despăgubirilor locuitorilor afectaţi din zona de influenţă a Câmpului I şi II.

"În acest context apare evidentă necesitatea suplimentării fondurilor cu suma de 1.500.000 lei în vederea diminuării, într-o primă etapă, a efectelor prezentate mai sus şi satisfacerii parţiale a solicitărilor comunităţii locale afectate de activităţile de exploatare a zăcământului de sare", mai arată nota de fundamentare semnată de ministrul Economiei, Adriean Videanu.

De asemenea, experţii care au redactat nota de fundamentare mai informează Guvernul că în momentul de faţă, caverna Câmpului II (prăbuşită în perioada 2001 – 2005) reprezintă o problemă închisă pentru stabilitatea zonei, însă problemele sunt create de alte sonde din Câmpul II aflate în conexiune hidraulică directă cu golurile sondelor din Câmpul I.  În acelaşi timp, experţii subliniază că în semestrul II al anului 2006, fenomenele complexe de scufundare, monitorizate în Câmpul I, s-au intensificat, ceea ce a semnificat o etapa nouă în evoluţia proceselor de dezechilibru. În această zonă a fost determinată, prin măsurători geofizice, o altă cavernă comună, formată prin unirea golurilor de dizolvare a şase sonde, aflată în conexiune hidraulică directă cu alte sonde ale Câmpului I, dar şi cu sondele din Câmpul II, menţionate anterior.

Nota de fundamentare a hotărârii prin care suma respectiva a fost alocată arată că, prin disponibilizarea din bugetul Ministerului Economiei 1.500.000 lei, se asigură până la sfârşitul anului continuarea lucrărilor de construcţie a locuinţelor pentru strămutarea gospodăriilor afectate de lucrările de lichidare a riscului în Câmpul I de sonde - Ocnele Mari, în locuinţe pe loturi – Căzăneşti, municipiul Râmnicu Vâlcea, şi continuarea lucrărilor de prăbuşire controlată prevăzute în programul de măsuri pentru detensionarea situaţiei din Câmpul I de Sonde.