MENIU

"Gomorra" şi "Cea mai fericită fată din lume", prezentate în cadrul Festivalului Filmului European

foto: festivalulfilmuluieuropean.ro

Filmele "Gomorra", "Fraţii Karamazov" şi "Cea mai fericită fată din lume" se numără printre producţiile care vor fi prezentate, între 7 şi 31 mai, în Bucureşti, Braşov, Timişoara şi Iaşi, la cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român (ICR).

"Gormorra" (2008), regizat de Matteo Garrone, este o adaptare a romanului lui Roberto Saviano, care pune lupa asupra lumii crimei organizate din Napoli. Filmul se împarte în şase episoade de scurtmetraj, fiecare cu un alt personaj principal. "Gomorra" a primit, în 2008, marele premiu al Festivalului de Film de la Cannes şi cinci distincţii la Premiile Academiei Europene de Film.

Filmul "Fraţii Karamazov" (Cehia, 2008), regizat de Petr Zelenka, prezintă povestea unei trupe de actori cehi care merge în Polonia să joace piesa cu acelaşi nume de Dostoievski, la un festival. Odată cu repetiţiile, pot fi urmărite şi relaţiile dintre membrii trupei, care reflectă chiar temele din cartea romancierului rus. 

"Cea mai fericită fată din lume", lungmetrajul de debut al regizorului Radu Jude, a câştigat Premiul C.I.C.A.E (Confédération Internationale des Cinemas d’Art et d’Essai) la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Scenariul peliculei, inspirat de întâmplări reale, urmăreşte povestea unei tinere care câştigă o maşină în urma unei campanii promoţionale la sucuri răcoritoare. Ceea ce se anunţa drept un eveniment norocos din viaţa fetei se dovedeşte a fi, în cele din urmă, o situaţie dureroasă, în urma căreia relaţiile familei vor fi reanalizate, atât de “fericita” câştigătoare, cât şi de părinţii ei. 

Printre filmele care vor fi prezentate în cadrul festivalului se mai numără "Pronunţat nevinovat" (Austria, 2007), "Tăcerea Lornei" (Belgia, 2008), film premiat la Cannes pentru Cel mai bun scenariu, "Colecţionara" (Lituania, 2008) şi "Dresorul de purici" (tot din Lituania, 2008). 

O altă peliculă interesantă inclusă în program este "Primii ani din viaţa lui Erik Nietzche: Partea I" (Danemarca 2007), produs după un scenariu scris de Lars von Trier, care urmăreşte evoluţia unui tânăr rămas fidel idealului său, în ciuda dificultăţilor. 

Mai multe articole despre:
Gomorra Cea mai fericită fată din lume