MENIU

Gigi Becali şi-a câştigat notorietatea datorită Stelei

Foto: NewsIn

Omul de afaceri Gigi Becali, cunoscut şi ca "Latifundiarul din Pipera", era cvasi-necunoscut până când a devenit patronul echipei de fotbal Steaua. Popularitatea sa a crescut apoi cu repeziciune.

Ascensiunea lui Gigi Becali a început în anul 2000, când a fost numit în Consiliul de Administraţie al clubului de fotbal Steaua Bucureşti. Becali a preluat Steaua după ce a fost desfiinţată Adunarea Generală constitutivă.

De când a preluat Steaua, echipa a obţinut următoarele performanţe: două campionate, o Supercupă a României, a acces de trei ori consecutiv în grupele Ligii Campionilor, dar cea mai mare performanţă a fost calificarea în semifinalele Cupei UEFA în ediţia 2005-2006.

Ca patron al Stelei, Gigi Becali s-a evidenţiat ca un personaj conflictual: a avut parte de multe incidente cu oamenii implicaţi în fotbal, de la jucătorii şi antrenorii propriei echipe la alţi conducători din fotbal şi din federaţie.

Modul său de a se implica la Steaua a fost des criticat, deoarece despre Gigi Becali se spune că intervine ori de câte ori vrea peste antrenori, impunând anumiţi jucători în primul unsprezece sau trimiţând pe alţii la echipa a doua a clubului sau chiar dându-i afară.

Becali a avut conflicte cu majoritatea antrenorilor echipei din Ghencea, Zenga, Hagi sau Dorinel Munteanu plecând în urma unor scandaluri cu patronul.

Iată câteva declaraţii "spumoase" ale patronului Stelei:

"Steaua va fi campioană în 2009. Aşa, fără atacanţi, aşa va lua Steaua campionatul. Iar în patru, cinci ani, o să ajung să joc şi o finală sau o semifinală de Champions League. O să vedeţi că aşa va fi"

"Credeţi că Steaua este pe o poziţie rea acum? Nu! Sunt nouă puncte în spatele lui Dinamo şi mai sunt 13 etape. Mă distrez etapele astea! Cam peste 7-8 etape o să am o diferenţă de 3-4 puncte. Voi câştiga campionatul la 5-6 puncte diferenţă".

"L-am luat şi pe Semedo ăsta, mare fotbalist. Îi dai un umăr şi se învârte ca titirezu'. Dobitoc mai mare ca mine n-o să vezi în fotbal! El nu părea aşa mic la televizor, dar dacă-l puneam pe cântar, gratis dacă mi-l dădeau nu-l luam."

Ianos Szekely, noul stelist pus pe lista de transferuri de către Becali.

"Dacă îmi dă pe echipă 80 de milioane de euro, plus Bogdan Stancu, Andrei Ionescu şi încă vreo 6, 7 jucători de la echipa a doua o vând, după care imediat iau o altă echipă din Liga I cu care anul ăsta iau campionatul. Sau dacă nu iau anul ăsta, la anul sigur iau titlul şi merg în Liga Campionilor. Pot să iau Unirea Urziceni şi dau cam 7 milioane, dar nu vreau să spun dacă am vorbit deja cu Bucşaru."

"Am negociat un contract de 80 de milioane pentru Steaua, echipa pe care eu am crescut-o. Fără mine, brandul Stelei murea! Eu sunt patron şi fac ce vreau, dar fac tot ce vreau este pentru  suporteri, să fie mulţumiţi, nu pentru mine!".



 

Mai multe articole despre:
Steaua Gigi Becali furt poliţie percheziţie