MENIU

Germanii îşi cutremură ţară în căutare de energie termală

FOTO: infoturism.ro

Oficialităţile nemţeşti se tem de siguranţa unui proiect de energie geotermală despre care cercetătorii spun că a declanşat un cutremur. Locuitorii din mica localitate Landau in der Pfalz sunt înspăimântaţi după ce casele au început să se mişte la jumătatea lui august.

Uzina geotermală, construită de o companie de energie germană, extrage căldura aflată la adâncime mare în interiorul pământului. Partizanii metodei spun că aceasta ar reduce drastic dependenţa planetei de resursele minerale, care ar fi astfel înlocuite cu unele regenerabile, se arată într-un articol din ediţia electronică a New York Times.

În ultimele luni însă, un alt proiecte a atras atenţia asupra capacităţii sale de a produce seisme. În Basel, Elveţia, un proiect similar a fost sistat după ce a generat cutremure în 2006 şi 2007. În clipa de faţă, se aşteaptă decizia experţilor asupra continuării lucrărilor. Până ce experţii germani urmează să delibereze în privinţa siguranţei exploatării, proiectul din Landau are verde să îşi continue activitate.

Iniţial, reprezentanţii companiei energetice au refuzat să-şi asume orice responsabilitate pentru zguduielile de la nivelul solului şi continuă să conteste datele guvernului care leagă proiectul de cutremur.

Anumiţi experţi în domeniu se tem însă că proiecte precum cel din Germania ar putea dăuna reputaţiei energiei geotermale din întreaga lume. "Mă tem că liderii unor astfel de proiecte geotermale vor pierde încrederea publicului atâta timp cât nu vorbesc deschis despre riscurile seismice pe care le implică acestea", spune Rudolf Braun, unul dintre cercetătorii elveţieni care a studiat problema din Basel.

Cutremur cu multe grade de panică

La fel ca şi alte cutremure cauzate de uzinele geotermale, cel din Landau a fost brusc şi scurt şi a fost însoţit de un sunet asemănător unei explozii. În ciuda magnitudinii de 2,7 grade pe scara Richter, nu s-au înregistrat pagube materiale sau victime. Panica localnicilor s-a tradus însă prin dezbateri care au avut loc în consiliul local, care a susţinut iniţial construirea uzinei. Poliţia a primit peste 200 de apeluri telefonice imediat după ora 14.00 a zilei de 15 august.

Uzina din Landau, care a costat 20 de milioane de euro, a intrat în funcţiune în 2007 şi produce electricitate pentru 6.000 de locuinţe. Căldura extrasă de compania energetică se află la aproximativ 3 kilometri în adâncime. O uzină alimentată cu cărbuni, care ar genera la fel de multă electricitate, ar emite anual 30.000 de tone de dioxid de carbon.