MENIU

Germania are un deficit de circa 60.000 de ingineri

Foto: dw-world.de

Germania caută ingineri. În pofida crizei economice, firmele din această ţară duc lipsă de aproximativ 60.000 de specialişti în matematică, informatică, ştiinţele naturii şi tehnică.

Este vorba de domenii de maximă importanţă pentru viitorul ţării, a ţinut să sublinieze Thomas Sattelberger de la Deutsche Telekom. "Inovaţiile în domeniul ştiinţelor naturii şi al tehnicii au propulsat Germania în prima ligă a economiilor de piaţă super-dezvoltate. Iar viitorul Republicii Federale depinde şi de aceste discipline, ca şi de serviciile legate de tehnologie", a spus acesta.

Din păcate, prea puţini tineri germani studiază discipline tehnice şi ştiinţele naturii. Experţii încearcă deja de un an să-i convingă pe tineri să studieze discipline tehnice şi ştiinţele naturii. Dar chiar dacă noile iniţiative ar avea succes, va dura încă foarte mult până când eforturile vor da roade.

În plus, realitatea nu este prea încurajatoare, deoarece fiecare al patrulea student la ştiinţele naturii şi la disciplinele tehnice renunţă la studii şi părăseşte facultatea fără o diplomă. Astfel, există prea puţini absolvenţi pentru locurile de muncă libere în Germania în aceste domenii. În plus, se pensionează în jur de 60.000 de ingineri pe an în această ţară. Experţii solicită reforme ale sistemului universitar care să le permită studenţilor mai mult timp pentru studiu.

Citeşte mai mult pe www.dw-world.de