MENIU

George W. Bush şi tatăl său, împreună într-un interviu inedit

Foto: msnbc.msn.com

George W. Bush este bucuros că războiul din Irak este pe cale de a fi câştigat şi se declară mulţumit de CIA, în pofida "scurgerilor de informaţii", iar tatăl său se întreabă ce ar fi putut realiza dacă ar fi avut un al doilea mandat, potrivit unui interviu inedit acordat de cei doi pentru Fox News.

Preşedintele Bush este mulţumit că războiul din Irak este aproape de a fi câştigat şi este bucuros că nu a cedat presiunii imense de a retrage trupele. El a spus că a refuzat să-şi ajute partidul prin retragerea trupelor "în timpul celor mai negre zile din Irak", decizie acum salutată de George Bush tatăl, în acest interviu fără precedent pentru "FOX News Sunday".

"În timpul celor mai negre zile din Irak, oamenii veneau la mine şi îmi spuneau: Ne creezi greutăţi politice incredibil de mari ", a povestit preşedintele în exerciţiu. "Iar eu am spus 'Oh, chiar aşa? Ce sugeraţi să fac? Iar unii au sugerat retragerea din Irak, demisia". "Însă am avut credinţa că libertatea există în sufletele oamenilor şi deci, dacă li se dă o şansă, democraţia şi Irakul democratic ar putea supravieţui şi funcţina. Nu am renunţat la acest principiu pentru a-mi ajuta partidul", a explicat preşedintele în exerciţiu.

George Bush tatăl s-a arătat emoţionat când a vorbit despre activitatea fiului său. "Poţi lua o decizie grea şi să o respecţi. Iar el a fost testat ca niciun alt preşedinte, prin atentatele din 11 septembrie. A trecut testul", a subliniat el.

Pe de altă parte, fostul preşedinte a spus că invectivele "s-au înrăutăţit" de când a fost el la Casa Albă. Fiul său a aprobat această afirmaţie. "Cea mai mare dezamăgire din procesul politic ar fi îndârjirea unor oameni, până în punctul în care nu vor să aibă o discuţie logică sau o discuţie civilizată despre politică. Vor doar să te doboare", a spus Bush.

"Sunt bine - sunt mândru de realizările aceste administraţii. Ştiu că am făcut tot ce am putut în aceşti opt ani, nu mi-am vândut sufletul pentru popularitate, deci, când mă voi întoarce acasă şi mă voi privi în oglindă, voi fi mândru de ce voi vedea", a declarat preşedintele.

Bush a mai spus că este mândru de CIA, cu toate că recunoaşte că au existat scurgeri de informaţii de la agenţie. "Au fost momente dezamăgitoare, când informaţia era dată din agenţie. Nu poţi opri scurgerile de informaţii. Şi nu ştii câţi oameni sunt la origine, dar vă asigur că majoritatea angajaţilor CIA au fost foarte cooperanţi".

Preşedintele în exerciţiu a spus că va scrie o carte despre preşedinţia sa. "Mă gândesc să descriu cele mai dificile decizii pe care a trebuit să le iau şi contextul în care le-am luat. Oamenilor le este foarte greu să-şi aducă aminte cum era viaţa chiar şi acum patru sau cinci ani şi pentru mine va fi foarte important să recreez mediul în care am fost nevoit să iau unele decizii, mai ales imediat după 11 septembruie".

El a recunoscut că lipsa sa de popularitate a contribuit la înfrângerea republicanilor în 2008 şi a avertizat că revenirea va fi dificilă, "dacă partidul este văzut ca antiimigrant", dar a subliniat că filosofia partidului nu trebue schimbată. "Poate am dori să ne schimbăm modul de transmitere a mesajului, vrem cu siguranţă să schimbăm mesagerii, avem nevoie de un grup de lideri". "Mă gîndesc la unul. Dar, evident, el nu a fost de acord cu fratele său mai mare", a subliniat Bush, referindu-se la fostul guvernator de Florida, Jeb Bush, care a anunţat că nu va candida pentru Senat.

Spre deosebire de fiul său, fostul preşedinte Bush a avut doar un mandat, deci acum se întreabă ce ar fi putut realiza dacă ar mai fi stat la Casa Albă.

În altă ordine de idei, actualul preşedinte a glumit cu tatăl său, care a marcat mai multe aniversări prin salturi cu paraşuta. "Cred că este nebun că a sărit cu paraşuta la 70, 75, 80 şi acum vrea să sară şi la 85 de ani", a declarat Bush.

"Vei avea probleme să o convingi pe mama" în legătură cu un nou salt cu paraşuta, i-a spus Bush, în vârstă de 62 de ani, tatălui său, care va împlini 85 de ani la 12 iunie. "Ţi-am spus motivele", a spus cel de-al 41 preşedinte. "Nu vrei să stai degeaba doar pentru că eşti bătrân, să stai într-un colţ şi să spui prostii", a subliniat el. George W. Bush i-a răspuns zâmbind: "Poţi spune prostii şi sări în acelaşi timp". Bush tatăl a sărbătorit împlinirea a 80 de ani în 2004 sărind cu paraşuta dintr-un avion militar. El a planificat să sară singur, însă din cauza vântului a trebuit să sară împreună cu o altă persoană, din motive de siguranţă.

George H.W. Bush a sărit pentru prima dată cu paraşuta când a fost aviator, după ce a fost doborât deasupra Pacificului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Nu înseamnă decât că vor fi agăţat de un mare Cavaler de aur. Este incredibil", a spus George H. W. Bush, referindu-se la membrii echipei demonstrative de paraşutism a armatei, Cavalerii de aur. Când a sărbătorit împlinirea a 80 de ani, el a sărit cu un membru al acestei echipe.

"Putem să fim bătrâni dar să facem multe lucruri, să ne implicăm", a spus Bush tatăl, preşedinte în perioada 1989-1993. Bush tatăl foloseşte acum un baston pentru a se deplasa, din cauza unor probleme la spate.
Mai multe articole despre:
Irak George W. Bush CIA interviu