MENIU

George Maior (SRI): Nu există niciun fel de legătură între transportul de muniţie şi aspecte legate de terorism

Foto: NewsIn
Maior: Fac un apel către oamenii politici să încerce să judece aceste lucruri cu mai multă eficienţă şi responsabilitate

Directorul SRI George Maior a declarat că Serviciul nu transmite informaţii decât în sistemul legal, în care acestea pot fi transmise instituţiilor statului. Maior a făcut apel la politicieni să judece "cu mai multă inteligenţă şi responsabilitate" înainte de a lansa atacuri la adresa SRI.

George Maior a fost audiat mai bine de două ore la comisia parlamentară de resort.

"În calitatea mea de director al Serviciului de Informaţii al României fosta mea calitate politică nu mai are nicio valoare din punct de vedere legal. Sunt pe această poziţie un funcţionar al statului independent şi neutru şi voi acţiona până la finalul mandatului meu în această calitate", a precizat Maior, al finalul audierilor din Comisia de control asupra activităţii SRI, întrebat cum comentează declaraţiile în legătură cu scandalurile legate de Serviciu, venite inclusiv de la un fost coleg de partid, Marian Vanghelie.

Şeful SRI a spus că presupunerile şi comentariile lansate pe piaţă în legătură cu activitatea structurii pe care o conduce nu sunt benefice "pentru felul în care Serviciul, în mod legitim, îşi desfăşoară activitatea pe terenul securităţii naţionale".

"Serviciul acţionează independent, neutru, nu transmite informaţii decât în sistemul legal prin care aceste informaţii se pot transmite beneficiarilor informaţiilor în stat, fie că e vorba de preşedinte, de Guvern, de Parlament, de alte instituţii abilitate, iar, dacă vreun ofiţer al serviciului ar proceda în vreun fel la o transmitere de informaţii fără ca acest lucru să se înscrie în sistemul legal, el ar fi imediat sancţionat penal prin transmiterea acestei situaţii la Parchetul General", a spus Maior, referindu-se la afirmaţiile lui Marian Vanghelie, care a spus că are informaţii despre fratele preşedintelui de la SRI.

Maior a subliniat că SRI are capacitatea contrainformativă de a sesiza dacă există scurgeri de informaţii către mediul politic şi a asigurat că nu a existat o astfel de situaţie. "Fac un apel la oamenii politici, indiferent de coloratura lor să încerce să judece acest lucru cu mai multă inteligenţă şi responsabilitate, pentru că este şi în beneficiul lor, şi în beneficiul serviciului şi al securităţii naţionale dacă ar proceda aşa", a spus directorul SRI.

Maior a ţinut să sublinieze inportanţa structurii pe care o conduce pentru securitatea naţională, arătând că o astfel de "instituţie pivot" nu poate fi parcelată politic în funcţie de discursul sau interesele unora sau altora.

Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a declarat sâmbătă, la Şcoala de vară a tinerilor PSD, că are informaţii despre Mircea Băsescu de la SRI, nu de la "Doi şi un sfert" - serviciul secret al Ministerului de Interne -,  aşa cum sugera Elena Udrea.

Luni, Vanghelie şi-a nuanţat declaraţiile pe care le-a făcut sâmbătă, precizând că nu el a intrat în posesia informaţiilor cu privire la Mircea Băsescu. "Pur şi simplu vorbeam despre ceea ce se întâmplă, ca şi mecanism, pur şi simplu nu înţelegeam ceea ce a vrut să spună doamna ministru Elena Udrea, şi am vrut să clarific pentru că tot caută, caută şi vorbesc de

George Maior (SRI): Nu există niciun fel de legătură între transportul de muniţie, la care făcea referire jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, implicând numele fratelui preşedintelui, şi aspecte legate de terorism

"În ceea ce priveşte situaţia legată de acest transport special, suntem autoritate naţională în domeniul prevenirii terorismului, suntem abilitaţi prin lege la acest lucru, suntem parte a unei comunităţi de informaţii mai largi în planul UE şi în planul NATO legat de aceste aspecte foarte importante legate de siguranţa naţională. Şi am putut arăta Comisiei că am avut o cunoaştere adâncă, mai mult decât s-a prezentat în presă, în legătură cu toate aspectele semnalate legate de conexiunea, sau ceea ce s-a numit conexiunea, între acest transport şi zone ale terorismului, demonstrând că nu există niciun fel de legătură între acest transport şi aspecte legate de terorism", a spus George Maior.

George Maior a spus că a dorit să facă această precizare "pentru că interesează în cel mai înalt grad siguranţa naţională".

"Partea legată de terorism a fost documentată de Serviciu în adâncime şi în cooperare cu alte servicii şi a fost soluţionată informativ cu multă vreme înainte, neavând, repet, nicio legătură cu acest aspect al transportului de muniţie", a subliniat directorul SRI.

George Maior a spus că discuţia de la Comisia parlamentară de control a fost "foarte amplă şi serioasă".

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu a scris, pe 24 august, pe blogul personal, că fratele preşedintelui României ar fi participat la o operaţiune ultrasecretă de trafic internaţional cu mari cantităţi de explozibil. Potrivit acestuia, cinci vapoare sosite din Thailanda au fost ancorate în portul Constanta. Operaţiunea ar fi fost dirijată de Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României. Încărcătura consta în substanţe explozive şi muniţie. SRS preciza că nu cunoaşte cantitatea exactă de substanţe explozive care a fost transportată din Tailanda. Jurnalistul susţine că îşi asumă întreaga răspundere civilă şi penală pentru dezvăluirile legate de acest caz.

Jurnalistul a mai afirmat că încăprcătura cu explozibil a ajuns la Uzina Mecanică Băbeni, unde, în loc să fie distrusă, ar fi fost reambalată.

Mircea Băsescu a negat, în repetate rânduri, că are vreo implicaţie în activităţi teroriste.

Deputatul Cezar Preda a anunţat, la finalul audierilor Comisiei de control a SRI, făcând referire la aşa-zisa implicare a fratelui preşedintelui Băsescu, Mircea Băsescu, în transportul de armament de la Băbeni, că  un asemenea caz nu există, ci e un caz preluat şi amplificat de presă, fără elemente reale şi legale.