MENIU

Geoană spune că Băsescu şi-a aservit guvernarea PSD-PD-L şi cere clarificări de la el şi PD-L

Foto: NewsIn

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat vineri că formaţiunea sa aşteaptă de la PD-L şi de la Traian Băsescu un răspuns în legătură cu "imixtiunea nepermisă" a preşedintelui în actul de guvernare, anunţând că în lipsa clarificărilor, social-democraţii vor lua o decizie în consecinţă

Mircea Geoană a mărturisit că, în cadrul Comitetului Executiv Naţional, au avut loc discuţii "extrem de tranşante" cu privire la stadiul relaţiei din coaliţia de guvernare, criticând în acest sens "acţiunile destabilizatoare pe care domnul Băsescu" le aduce asupra acesteia.

"Considerăm în continuare că această coaliţie este posibilă şi necesară în moment de criză, dar cred că a sosit momentul unei clarificări nete şi clare cu privire la imixtiunea nepermisă a domnului Băsescu în activitatea Executivului, care este la limita Constituţiei, a separării puterilor în stat. Avem o relaţie cu cei de la PD-L, dar niciun fel de obligaţie faţă de domnul Băsescu. Vom solicita la nivelul coaliţiei o astfel de decizie clarificatoare faţă de modul în care protocolul coaliţiei a fost respectat de ambele părţi, faţă de modul în care suntem respectaţi de partenerii de guvernare şi mai ales despre modalităţile în care putem să ne punem în aplicare obiectivele din programul de guvernare. Pentru noi acest subiect este decisiv şi absenţa unui răspuns clarificator şi public, evident obligaţia şi responsabilitatea noastră vor trebui să facă subiectul unei decizii la nivelul partidului", a declarat liderul social-democrat.

"Aşteptăm nu numai de la PD-L, dar aşteptăm de la Băsescu un răspuns clarificator. Este inadmisibil să interferezi atât de brutal cu activitatea Executivului, este o încălcare a separaţiei puterilor în stat. De aceea va trebuie să avem o discuţie cu cei de la PD-L şi inclusiv cu Băsescu, pentru a stabili care este regula jocului într-o democraţie consolidată. Nu este Guvernul Băsescu, şi cu atât mai puţin partea PSD din guvernare nu este Guvernul Băsescu. Deci trebuie să stabilim o regulă clară a acestui joc şi în absenţa acestei clarificări vom avea liberatatea de a lua măsurile necesare", a continuat Mircea Geoană.

El a mai susţinut că PSD nu este deranjat doar de "această participare nefirească şi contraproductivă la ultrima şedinţă de Guvern". "Este vorba de aservirea aproape completă a guvernării PSD- PDL către un terţ. Noi avem o relaţie de noi avem o relaţie de parteneriat simetrică şi egală cu cei de la PD-L, nu cu Băsescu", a mai prevenit Geoană.

Preşedintele PSD a mărturisit apoi că au existat voci la această şedinţă "pentru o acţiune mai rapidă", adică lideri care au cerut ieşirea de la guvernare, dar că a prevalat ideea necesităţii acestei coaliţii pe timp de criză. "Noi suntem un partid responsabil şi credem că această coaliţie e în continuare necesară", a mai declarat acesta.

Geoană a mai spus apoi că Băsescu nu trebuie oprit doar de la a mai interfera cu acţiunile Guvernului, ci trebuie înlăturat de la conducerea ţării. "Din punct de vedere al alegerilor, îndepărtarea lui Traian Băsescu de la Preşedinţia României reprezintă nu doar o necesitate politică şi electorală a PSD, sau a lui Mircea Geoană, ci reprezintă un obiectiv care trebuie să adune un larg front de iubitori ai democraţiei şi ai unei noi direcţii pentru România. E clar că în acest moment dl.Băsescu este un obstacol în calea acestor deziderate naţionale. Interesul naţional cere ca Traian Băsescu să nu mai fie preşedintele României, misiunea noastră depăşeşte interesul strict al unui partid politic", a explicat el.

Mai multe articole despre:
Mircea Geoană PSD Traian Băsescu PD-L