MENIU

Geoană: PSD şi PNL vor merge după moţiune la Băsescu să anunţe că au format o majoritate transparentă

Foto: NewsIn

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă că, după o eventuală demitere a Guvernului Boc în urma moţiunii de cenzură, PSD şi PNL vor merge la Traian Băsescu să anunţe că au o majoritate în Parlament şi că propun formarea unui Executiv de specialişti care să guverneze până după prezidenţiale.

"Vom merge în principal către PNL, al doilea partid mare din opoziţia actuală din Parlamentul României, şi vom propune crearea unei majorităţi în Parlament, pentru că avem 54-55 la sută din numărul de voturi din Parlament, care să susţină un guvern de foarte buni specialişti şi care să se ocupe de asigurarea unui climat corect al derulării alegerilor prezidenţiale şi care să facă o politică foarte competentă în zona economică. (...) Pentru aceste 60 de zile până la turul II - pentru că va fi un guvern până la 6 decembrie - înclinaţia pe care o am este aceea de a spune că mai degrabă tehnocraţi de foarte bună calitate", a declarat liderul PSD, la postul public de televiziune.

"Un astfel de Guvern, care să nu aibă o miză politică imediată în aceste alegeri ar reprezenta o soluţie şi am să avansez celor de la PNL ideea de a avea practic o majoritate în Parlament cu care să propunem un Guvern de foarte buni specialişti, cu un prim ministru un om de calitate, care să aibă credibilitate publică", a adăugat liderul social-democrat, refuzând să dea nume de posibili premieri, spunând că aceste detalii se vor afla "după ce ajungem la un punct de vedere comun cu cei de la PNL".

Liderul social-democrat a mai susţinut că un Guvern de tehnocraţi ar fi "bine primit" în exterior, chiar şi de FMI şi CE. Geoană a dezvăluit că va avea o discuţie pe acest subiect cu delegaţia FMI şi CE care va veni în curând la Bucureşti.

Geoană a estimat că Executivul de după prezidenţiale ar trebui să aibă dreptul să elaboreze bugetul pe 2010. "În discuţiile cu FMI şi cu CE, voi avansa sugestia, ca un potenţial viitor preşedinte al României, ca viitorul Guvern să aibă cuvântul decisiv. Şi nu văd o dificultate ca într-o eventuală sesiune extraordinară, dacă nu se poate până de Crăciun - când se instalează Guvernul - în ianuarie la început, să fie aprobat noul proiect de buget", a mai afirmat preşedintele PSD.