MENIU

Geoană propune suspendarea plăţii creditelor la bănci pe 12 luni pentru IMM-uri, după model italian

Foto: paginademedia.ro

Liderul PSD, Mircea Geoană, a prezentat marţi, în urma unei întâlniri cu reprezentanţii BNR, ai Asociaţiei Oamenilor de Afaceri şi a Asociaţiei Băncilor din România, o serie de măsuri financiar-bancare,similare celor luate în Italia, pentru suspendarea plăţii creditelor şi aplicarea unor facilităţi.

Geoană a invocat măsurile luate de Asociaţia Băncilor din Italia, împreună cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Italia şi instituţiile guvernului italian, în ceea ce priveşte suspendarea plăţii creditelor la bănci, dar nu şi a dobânzii aferente. Prima măsură invocată de preşedintele Senatului priveşte "suspendarea pentru o perioadă de 12 luni a plăţii împrumutului principal către bănci pentru împrumutul pe termen mediu şi lung".

A doua se referă la "suspendarea pe o perioadă de la 6 până la 12 luni a împrumutului pentru operaţiuni legate de leasing". "Vă fac precizarea că în Italia se suspendă pe o perioadă temporară plata principalului, cum se numeşte în termeni bancari, dar se continuă plata dobânzii aferente", a explicat Geoană.

El a mai precizat că propune de asemenea prelungirea duratei maxime de plată a datoriilor restante, din Legea insolvenţei. "Astăzi, în România la 90 de zile, conform Legii insolvenţei, o firmă în dificultate este executată de către stat şi evident de către băncile comerciale. În Italia s-a mers de la 180 la 270 de zile. Propunerea noastră ar fi să se meargă de la 90 la 180 de zile, termen în care o firmă să nu fie executată de către stat sau de către bănci, să fie cu titlu excepţional de 12 luni până când vom intra sperăm într-o fază de relansare economică", a explicat preşedintele Senatului. 

O altă măsură susţinută de liderul PSD priveşte "prelungirea finanţării pe termen scurt, până la 270 de zile, astfel încât să poată să existe capital pentru operaţiunile curente ale firmei". '"Eligibili pentru această iniţiativă sunt IMM-urile, cu mai puţin de 250 de salariaţi, cu o cifră de afaceri de 50 de milioane de euro anual şi active totale de 25 de milioane de euro", a spus Geoană.

El a mai afirmat că astfel de măsuri ar reprezenta răspunsul la principala problemă pe care sectorul privat o reclamă: lipsa de lichiditate. "Este şi o conjunctură favorabilă, pentru că în acest moment, în urma acordului cu FMI există prin politica BNR mai multă lichiditate către piaţă, dar băncile au o anumită dificultate în a putea să operaţionalizeze credite sau să permită creditarea economiei în continuare", a mai precizat Geoană, subliniind că aceste măsuri nu au niciun fel de impact asupra bugetului de stat.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Băncilor din România, Radu Gheţea, a spus că sunt multe IMM-uri care ar putea beneficia de o asemenea măsură. "Bineînţeles că va trebui să lucrăm pentru a putea adapta la piaţa românească aceste măsuri. Vom avea o dezbatere foarte rapidă cu membrii consiliului de administraţie al Asociaţiei Române a Băncilor chiar în această săptămână", a susţinut Gheţea. 

De asemenea, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a apreciat drept un lucru util "ca această experienţă să fie examinată şi în România". "Specialiştii BNR împreună cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor vor efectua evaluările, simulările necesare şi într-un timp relativ scurt vom fi în măsură să comunicăm rezultatele acestor analize, inclusiv din punctul de vedere al articulării, al corelării normelor de prudenţă bancară cu cerinţele impuse de aplicarea unei asemenea experienţe, cum este experienţa italiană", a afirmat Georgescu. 

 

Mai multe articole despre:
Mircea Geoană IMM-uri Radu Gheţea