MENIU

Geoană cere o întâlnire a Coaliţiei pe tema împrumutului FMI

FOTO: NewsIn
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat marţi că regretă situaţia "ceţoasă" din jurul discuţiei cu privire la un eventual acord cu FMI

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat marţi că regretă situaţia \"ceţoasă\" din jurul discuţiei cu privire la un eventual acord cu Fondul Monetar Internaţional şi că va cere mâine o întrunire cu premierul Emil Boc, pentru a discuta acest subiect.

"Nu vă ascund faptul că intenţionez ca mâine (n.r. astăzi) să cer domnului prim-ministru şi partenerilor noştri de coaliţie o întâlnire dedicată special acestui subiect (cu privire la un eventual acord FMI n.r.). Cred că a venit clipa să discutăm la modul cel mai serios capacitatea actualului executiv de a propune României un pachet care să menţină în anul 2009 creşterea economică", a declarat marţi preşedintele PSD.

Mircea Geoană a mai afirmat că regretă acest început de discuţie cu FMI. "Regret acest început de discuţe cu Fondul Monetar. A fost şi rămâne oarecum într-o ceaţă şi mister nejustificat."

Deşi a spus că nu intenţionează să identifice vinovaţi, Geoană le-a cerut celor de la PDL să discute subiectul acordului cu Fondul mai transparent. "Eu fac un apel extrem de serios şi de colegial partenerilor de guvernare pentru a ne apleca neîntârziat şi cu mai multă transparenţă pe acest subiect. Pentru numele lui Dumnezeu, ce mare mister e că pleacă cineva la Washington sau vine o delegaţie la Bucureşti? Este clipa unui moment de bărbăţie politică şi a găsirii unui răspuns la problema economică a   României pentru a intra într-un mandat clar în care să spunem care sunt liniile pe care nu avem voie să le depăşim într-un eventual acord cu CE şi FMI", a adăugat el. 

Preşedintele Senatului a reiterat că, înainte de a se lua un împrumut, e nevoie de un pachet de măsuri anticriză. "Unii se pare că încearcă să rezolve situaţia economică dificilă a României printr-un acord cu FMI. Greşit. Un acord cu FMI poate să fie eventual o ultimă concluzie într-un pachet de măsuri, iniţiative şi de poziţionare publică internă şi externă", a spus Geoană, arătând că e nevoie de măsuri care să menţină creşterea economică, să evite recesiunea, să creeze noi locuri de muncă, să ducă la reluarea creditării şi să rezolve problema finanţării deficitului. 

Întrebat dacă PDL s-a purtat incorect faţă de PSD, preşedintele social-democrat a spus: "Este mai degrabă un mod de funcţionare netransparentă a instituţiilor. Nu vreau să fac o culpă.  Dar, recunosc, este o notă proastă pentru cei care intenţionează să împingă Romania într-un acord cu FMI ca aceasta dezbatere să nu fi avut loc mai din timp, cu cifre pe masă, cu concluzii pe masă, cu o dezbatere publică sănătoasă", a spus preşedintele Senatului. 

Preşedintele PSD a mai spus că a vorbit cu premierul Boc, dar a refuzat să spună ce explicaţii i s-au dat. "Am discutat cu domnia sa, vom avea şi mâine un contact preliminar, dar această temă va fi dezbatută într-o şedinţă a coaliţiei care va fi programată cel tarziu joi. Cred că tema este mult prea serioasă pentru a rămane sub apanajul a 2-3 miniştri sau doi-trei înalţi funcţionari de la Ministerul de Finanţe sau BNR. Este obligatoriu ca la nivelul Guvernului şi al coaliţiei să existe o dezbatere şi o informare reciprocă mai bună", a conchis Mircea Geoană.