MENIU

Geoană: Băsescu să înceteze să se mai joace cu soarta copiilor şi studenţilor

FOTO:NEWSIN

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat la Cluj, că preşedintele Traian Băsescu trebuie să înceteze să se mai joace cu soarta studenţilor şi elevilor şi că aceştia nu pot fi făcuţi prizonierii luptei electorale.

"Nu putem să luăm elevii, studenţii, familiile şi sistemul de educaţie prizonieri luptei electorale. Este atât de transparent şi atât de evident scopul strict politic al demersului acesta încât cred că nici nu mai merită să comentăm prea mult. Ceea ce este, din acest moment, de astăzi, o obligaţie legală în România, este ca proiectul depus de ministrul în funcţiune al Educaţiei şi Cercetării – întâmplător doamna Andronescu, întâmplător de la PSD, putea să fie şi altcineva – este textul pe care se poartă dezbaterea publică şi pe care se va lua decizia. Nu cred că în documente hibride, nu cred în sinteze din texte diferite, cred, în schimb, într-o dezbatere publică sănătoasă", a declarat Mircea Geoană.

Potrivit acestuia, pentru a putea merge în Parlament cu asumarea răspunderii, este nevoie, obligatoriu, de avizul ministrului de resort. "Suntem un stat de drept, nu poate nimeni să interfereze cu dreptul suveran al ministrului de resort pentru a-şi pune semnătura pe textul pe care îl consideră potrivit pentru viziunea acelui ministru asupra domeniuliu respectiv. Din punctul meu de vedere această forţare este decât o butaforie politică şi este un joc de skanderberg politic, care este extrem de transparent, un simplu joc politicianist. Domnul Boc nu face asta de capul său, este clar că este comandat de la Cotroceni, este jocul domnului Băsescu şi domnul Băsescu trebuie să înceteze să se joace cu soarta copiilor şi studenţilor din România”, a afirmat Geoană, referindu-se la faptul că PDL are propriul proiect de Cod al Educaţiei, elaborat de Comisia prezidenţială.

Geoană a adăugat că nu crede în texte hibride şi singurul proiect de Cod al Educaţiei care trebuie să intre în dezbatere publică este cel propus de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), transmite corespondentul NewsIn.

Liderul PSD, care este şi candidatul partidului la preşedinţie a făcut un apel de la Cluj-Napoca „la depolitizarea rapidă a acestui subiect.
„Dacă vrem să ne certăm în perspectiva alegerilor prezidenţiale, putem să găsim alte teme, dar nu pe spatele copiilor şi studenţilor din România”, a spus preşedintele PSD.

Geoană a mulţumit, de faţă cu rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai”, Andrei Marga, pentru ajutorul dat de specialiştii instituţiei de învăţământ superior Codului Educaţiei şi a reafirmat că singurul for îndrituit să aprobe acest pachet de legi este Parlamentul.
„Cred în schimb în autoritatea profesională a celor care au contribuit la acest proiect de cod şi vreau să mulţumesc domnului rector Marga şi colectivului de la Babeş-Bolyai pentru contribuţia importantă la acest act normativ important pentru educaţie românească. Mai mult decât atât, cred că în acest moment există o obligaţia din partea ministerului şi a Guvernului să procedeze neîntârziat la un calendar de dezbateri publice care să permită într-o perioadă rezonabilă de timp, prezentarea acestuia ca text asumat de întregul guvern şi trimis Parlamentului României, singurul for îndrituit să ia o decizie conform democraţiei noastre şi democraţiei în orice stat normal pe un text atât de important”, a mai spus liderul PSD.