General Motors va intra de azi sub protecţia legii falimentului
Cel mai mare constructor american de automobile General Motors îşi depune astăzi bilanţul şi intră sub protecţia legii falimentului. Statul american va începe un proces de redresare estimat să dureze între 60 şi 90 de zile.
Acesta va presupune închiderea a 11 uzine şi trimiterea în şomaj tehnic a angajaţilor din alte trei. Activele rentabile ale grupului General Motors vor fi preluate de o societate nouă ale cărei acţiuni vor fi împărţite între statul american, 60%, fondul de pensii al salariaţilor General Motors şi statul canadian.
Decizia de a plasa GM într-un faliment rapid şi de a oferi alte 30 miliarde dolari din banii contribuabililor pentru restructurarea companiei, în contextul competiţiei cu rivalii asiatici, reprezintă un risc uriaş pentru Barack Obama.
Dar oficialii administraţiei nu au avut altă opţiune, într-un moment în care rata şomajului creşte, având în vedere că GM are 92.000 de angajaţi pe teritoriul Statelor Unite şi este responsabil direct de 500.000 de pensionari.
Cererea de faliment înaintată unui tribunal federal din Manhattan, statul New York, este aşteptată înainte ca pieţele americane să se deschidă şi exprimă declinul de 30 de ani al producătorului din Detroit, care s-a încheiat într-o adevărată criză, după ce încetinirea creşterii economiei globale, scumpirea petrolului şi condiţiile aspre de creditare au dus la imposibilitatea constructorului de a face rost de lichidităţi.
"Acum începe partea cea mai dificilă, în urma căreia GM şi Chrysler vor deveni mai competitive. Dacă nu reuşesc să facă acest lucru, situţia de acum se va repeta peste câţiva ani", a declarat un analist al pieţei auto.
"Implicaţiile imediate se vor materializa în faptul că întreprinderile se vor micşora, ceea ce înseamnă că jucătorii de pe piaţă vor putea lua participaţii mai uşor. Astfel, rivalii constructorilor auto, precum Toyota, Hyundai sau Nissan, vor avea o cotă de piaţă mai mare", a explicat acesta.
De la începutul anului, GM a primit fonduri guvernamentale, în contextul în care oficialii de la Casa Albă au schiţat planuri pentru o reorganizare care ar avea loc cu 50 miliarde dolari în bani publici.
Preşedintele Barack Obama este aşteptat să susţină astăzi un discurs legat de restructurarea industriei auto, în vreme ce tribunalul New York se va pronunţa cu privire la procedura de faliment a unui alt contructor american, Chrysler. Tot astăzi este aşteptat să se adreseze presei şi directorul general al GM, Fritz Henderson.