MENIU

Gelu Mărăcineanu: Firmele care fac explorări geologice în Marea Neagră au drept de preemţiune la exploatare

Firmele care fac explorări geologice în Marea Neagră au drept de preemţiune la exploatare
Foto: standard.ro

Noul preşedinte al ANRM, Gelu Mărăcineanu, a declarat vineri la Realitatea FM că firmele care au efectuat lucrări de explorare geologică au drept de preemţiune pentru lucrările de exploatare, aşa cum este cazul firmei Sterling Resources.

"Practic, poţi să desfăşori lucrările de exploatare fără să mai fie organizat un concurs public de oferte. Există această practică şi este este normal, atâta timp cât tu ai investit nişte bani şi ai executat un program de cercetare geologică mai mulţi ani, ai identificat o resursă minerală, după aceea e absolut normal să faci şi lucrările de exploatare", a spus Mărăcineanu.

Întrebat dacă firma Sterling este cu toate taxele la zi, Mărăcineanu a spus că deocamdata nu are aceste informaţii.

"Urmează să parcurg în următoarele zile documentaţia care mi-a fost pregatită la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM). Vom lua acest contract şi vom verifica dacă este în regulă. Vom face tot ceea ce trebuie în aşa fel încât statul român să beneficieze de toate avantajele care erau stipulate la început. Iniţial, se convenise ca în urma lucrărilor de exploatare produselor, adică ţiţei şi gaze naturale, o cotă parte să revină statului român. În momentul de faţă, prin transformarea acestei licenţe de explorare într-un acord petrolier de explorare, exploatare şi dezvoltare, statul român ar urma să primească doar o cotă parte, e vorba de o redevenţă care se plăteşte în raport cu capacitatea de producţie anuală, care poate varia între 3, 5 şi 13 %. Lucrurile astea trebuie puse toate în balanţă şi văzut care sunt implicaţiile iniţiale ale contractului şi care sunt implicaţiile care rezultă acum", a declarat noul preşedinte al ANRM.

Mai multe articole despre:
ANRM exploatare explorare Gelu Mărăcineanu