MENIU

Gazonul proaspăt tuns ne ajută să scăpăm de stres şi favorizează memoria

Foto: independent.co.uk img.wallpaperstock.net
Foto: independent.co.uk img.wallpaperstock.net
Foto: info.co.uk

Cercetătorii au descoperit că un element chimic eliberat de iarba proaspăt cosită provoacă fericire şi relaxare, prevenind decăderea memoriei la bătrâneţe. Oamenii de ştiinţă au creat, în acest scop, un parfum care "miroase ca un gazon proaspăt tuns".

După şapte ani de studii, oamenii de ştiinţă australieni spun că "mireasma de gazon proaspăt tuns" interacţionează direct cu creierul, în special cu părţile memoriei şi emoţionale.

Doctorul Nick Lavidis, neurolog la Universitatea din Queensland, Brisbane, a avut ideea parfumului, numit Serenascent. Ideea i-a venit acum 20 de ani, în urma unei călătorii prin pădurile Statelor Unite. "După trei zile petrecute în Parcul Naţional Yosemite, mă simţeam ca după o vacanţă de trei luni. Nu am realizat pe atunci că datoram acest sentiment elementelor chimice benefice care se regăsesc în pini sau iarbă. După mulţi ani, vecinul meu lăuda mirosul ierbii proaspăt cosite al peluzei şi totul a început să prindă contur", a povestit Lavidis.

Această aromă funcţionează în părţile creierului emoţionale şi ale memoriei, care se numesc amigdala (centru cheie al creierului care coordonează răspunsurile comportamentale, imunologice şi endocrine la provocările mediului extern) şi hipocampus (zonă a creierului implicată în memoria spaţială).

"Aceste două zone sunt responsabile pentru reacţia sistemului endocrin, care controlează eliberarea hormonilor de stres. Iar acest parfum pare să regleze aceste zone. Există două tipuri de stres. Primul apare atunci când urmează să efectuezi o sarcină, sau când ştii că trebuie să-ţi iasă ceva. Stresul este nociv atunci când devine cronic şi este asociat cu creşterea presiunii sângelui, pierderi de memorie şi cu slăbirea sistemului imunitar ", a afirmat dr. Lavidis.

S-a arătat că stresul cronic deteriorează hipocampusul prin reducerea numărului de conexiuni între celulele comunicatoare, ducând la pierderi de memorie.

Experimentele arată că animalele expuse mirosului parfumului Serenascent - care combină trei elemente chimice eliberate la tăierea ierbii şi frunzelor - au evitat vătămarea hipocampusului.

Parfumul eliberează plăcuta aromă a ierbii proaspăt tunse şi sau a unei plimbări printr-o pădure cu vegetaţie bogată. Producția acestui parfum va începe în luna septembrie 2009.

"Acest parfum poate fi folosit chiar și pentru împrospătarea aerului din camere", a mai spus dr. Lavidis.

Mai multe articole despre:
stres memorie creier vegetaţie