MENIU

Gânditorul şi alte artifacte pre-Cucuteni, expuse la New York

<descriere>
<descriere>
<descriere>
<descriere>
<descriere>

Înainte de Grecia şi Roma antică, chiar şi înainte de primele oraşe din Mesopotamia sau templele de pe Nil, la poalele munţilor balcanici şi de-a lungul văii Dunării, au trăit oameni care erau foarte avansaţi pentru vremea lor, în artă, tehnologie şi comerţ.

Arheologii şi istoricii spun că noi descoperiri au lărgit nivelul de înţelegere a acestui culturi ignorate, care s-a apropiat foarte mult de stadiul de civilizaţie. Scrisul nu fusese încă inventat aşa că nimeni nu ştie cum îşi spuneau aceşti oameni. Pentru unii oameni de ştiinţă sunt pur şi simplu vechea Europă.

Această cultură puţin cunoscută este salvată de obscuritate într-o expoziţie de la New York, „The Lost World of Old Europe:  The Danube Valley, 5000-3500 B.C” (Lumea pierdută a vechii Europe: valea Dunării, 5000-3500 î.e.n). Expoziţia s-a deschis în luna noiembrie la Institutul pentru Studierea Lumii Antice, de la Universitatea din New York. Peste 250 de artifacte din muzee din Bulgaria, Moldova şi România sunt prezentate pentru prima oară în Statele Unite, aceasta fiind deschisă publicului până pe 25 aprilie 2010.

O întreagă galerie este dedicată figurinelor, mai ales celor deja famialiare. Au făst găsite în toate culturile vechii Europe şi în contexte diferite: morminte, altare şi alte spaţii religioase.

Una dintre cele mai cunoscute este o figurină de lut al unui om care stă jos, umerii curbaţi, mâinile ţinându-i faţa, ipostaza fiind aparent de contemplare. Numită Gânditorul, această sculptură a fost descoperită, împreună cu altele, într-un cimitir din cultura Hamangia, din România.

Multe dintre aceste figurine reprezintă femei, stilizate abstract, cu corpuri trunchiate sau alungite, sâni voluptuoşi şi solduri mari.  Sexualitatea explicită a acestor statuete lasă de înţeles că sunt dedicate unui concept sau chiar zeului fertilităţii.

 

Mai multe articole despre:
Europa New York Cucuteni statuete