Gândaci cu baterii nucleare controlaţi prin telecomandă
Cercetători de la Universitatea Cornell din New York au prezentat prototipul unui transmiţător, pentru gândaci cibernetici, care funcţionează pe bază de izotopi radioactivi.
În luna ianuarie, în cadrul unei conferinţe de la Universitatea din California, o echipă de oameni de ştiinţă au afirmat, în faţa unei audieţe uimite, că au reuşit să ataşeze un cip de creierul unei insecte. Lucrarea lor a fost publicată în jurnalul ştiinţific Neuroscience şi au lansat şi un video al gândacului zburând.
Gândacul cibernetic a fost gândit ca parte al unui proiect DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) care urmărea să echipeze inesecte cu camere video şi alţi senzori pentru a-i transforma în mici spioni. Gândacul rinocer a fost ales pentru că fiind una dintre cele mai mari insecte din lume, putea să care cea mai mare greutate.
Deşi insectele pot zbura fără probleme, orice componente electronice adăugate trebuie să păstreze contactul cu baza, având prin urmare nevoie de o sursa alternativă de curent. Un izotop radioactiv, care lucrează ca o baterie nucleară şi care nu emite suficiente radiaţii pentru a afecta oamenii, s-a dovedit a fi soluţia perfectă.
Izotopul este Nichel-23. Emisiile de particule beta sunt suficiente pentru a alimenta echipamentele de la „bordul” insectei pentru 100 de ani.