G7 este în favoarea unor noi reguli pentru o nouă ordine economică mondială, potrivit Romei
Ţările membre G7, SUA, Canada, Japonia, Marea Britanie, Germania, Franţa şi Italia, sunt de acord "să se angajeze" în elaborarea unor "noi reguli pentru o nouă ordine economică mondială", a declarat sâmbătă ministrul italian al Economiei, Giulio Tremonti.
Ministrul a spus că această temă la care personal ţine foarte mult a fost dezbătută la dineul de deschidere a reuniunii G7. "Această reglementare nu se va limita la pieţele financiare", a precizat Tremonti.
Anterior, biroul său de presă anunţase că regulile respective vizează şi paradisurile fiscale şi fondurile speculative.
Ministrul a spus în conferinţa de presă care a marcat închiderea lucrărilor reuniunii G7 că au lipsit asemenea reguli pentru a preveni actuala criză. "Suntem întrebaţi cine va fi însărcinat să pună în aplicare aceste reguli", a mai spus ministrul, care nu a oferit însă şi un răspuns, limitându-se să afirme că "acest domeniu este încă mult prea neexplorat".
Potrivit preşedintelui Forumului pentru Stabilitate Financiară (FSF), Mario Draghi, care s-a exprimat în aceeaşi conferinţă de presă, Fondul Monetar Internaţional va fi cel chemat să monitorizeze respectarea noilor reguli.
"FMI, prin Programele pentru evaluarea sectorului financiar ((PESF), are posibilitatea de a merge în diverse ţări pentru a se asigura că structurile controalelor (de piaţă) sunt adecvate şi de a face în aşa fel ca ele să funcţioneze mai bine pe viitor", a explicat Draghi, guvernator al Băncii Italiei. "Avem în vedere să facem obligatorii aceste vizite de control pentru toţi cei care aderă la FMI", a precizat Draghi.