MENIU

G20 propune modificarea acordării bonusurilor în bănci şi menţinerea planurilor anticriză

Foto: AP

Miniştrii de Finanţe ai ţărilor din grupul G20, reuniţi sâmbătă la Londra, au propus într-un proiect ca măsurile anticriză să fie menţinute, iar bonusurile acordate bancherilor să nu fie limitate, ci mai degrabă condiţionate de evoluţia pe termen lung a afacerilor, transmite BBC News.

Miniştrii au mai spus că vor continua să acorde stimulente fiscale economiei la nivel mondial, în ciuda unor semne de revenire a acesteia şi au convenit să acorde ţărilor emergente o mai mare putere de decizie la nivel global.

Oricum, toate aceste planuri vor trebui analizate şi aprobate în summit-ul liderilor G20 ce va avea loc la Pittsburgh, în statul Pennsylvania din SUA, în cursul acestei luni.

Miniştrii au fost de acord, în principiu, ca bonusurile pentru bancheri să fie acordate pe termen lung, fără vreun avans în numerar, precum şi cu o transparenţă mai mare a plăţilor. Astfel, bonusurile acordate bancherilor ar trebui modificate aşa încât să stimuleze succesul pe termen lung, în loc să conducă la asumarea unor riscuri exagerate pe termen scurt, au sugerat miniştrii de finanţe din G20. În propunerea de proiect convenită la Londra, miniştrii au sprijinit această idee a Marii Britanii, ca alternativă la limitarea bonusurilor acordate, aşa cum ceruseră unele ţări.

De asemenea, miniştrii au propus introducerea unor clauze care să permită recuperarera banilor în cazul în care deciziile care păreau de bun augur au avut efecte negative în cele din urmă.

Bonusurile ar urma să fie primite şi sub formă de acţiuni, nu în numerar, aşa încât personalul să câştige numai dacă şi companiei îi merge bine.

Ţările din G20 vor continua să ia măsuri anticriză

Unele ţări, printre care Franţa şi Germania, doreau să demareze strategii de diminuare a stimulentelor fiscale, întrucât încep să scape de criză şi susţin că dacă ar continua aceste cheltuieli ar creşte periculos de mult datoriile de stat.

Premierul britanic, Gordon Brown, a avertizat, însă, că orice încercare de limitare a măsurilor anticriză ar fi "o greşeală majoră" şi ar risca să atragă un nou pericol de prăbuşire a economiei mondiale.

Potrivit acordului de principiu, miniştrii au fost de acord să continue să acorde ajutoare, până când economia va da dovezi ferme de revenire la nivel global.