MENIU

Furtul de cărţi din librării a luat amploare, mai ales în marile oraşe

Este preocupat de siluetă, vrea să ducă o viaţă sănătoasă şi ţine neapărat să folosească un limbaj îngrijit. Cam aşa arată cel mai neconvenţional infractor: hoţul de carte. Portretul său robot a fost făcut cu ajutorul librarilor, care au socotit toate cărţile dispărute din rafturi anul trecut. Printre titlurile care le-au făcut cu ochiul cititorilor de ocazie s-a aflat şi, surpriză, Dicţionarul Explicativ al Limbii Române!

Pe lângă topul celor mai bine vândute titluri, în ultima vreme comercianţii sunt nevoiţi să facă şi un top al celor mai furate cărţi. De exemplu, Istoria Urâtului, Harry Potter şi Talismanele Morţii, însă şi, surprinzător DEX-ul sunt printre cele mai "dorite" de români. Dorite în sensul că le-au luat, au ieşit cu ele din librărie fără să le mai plătească. Este o carte grea, însă cel puţin 50 de exemplare ale DEX-ului au fost furate anul trecut. 

Paradoxal, cea mai furată carte din librăriile bucureştene este şi best-seller în 2008. Astfel, gustul hoţului s-a potrivit cu oferta negustorului. "Traiesc, deci mă abţin", o carte despre dietă i-a făcut pe cel puţin 100 de români, sau mai degrabă românce, să pice în păcat.

"Sunt doamne care se pretează la aşa ceva, spre susprinderea noastră am descoperit acest lucru", spune Andreea Munteanu, director de librărie.

O siluetă frumoasă e pusă bine în valore dacă ai şi stil. Aşa că, aproape firesc, pe locul doi în topul celor mai furate cărţi este... un Manual de Stil.

Furtul de cărţi nu este o practică sută la sută românească. În Anglia, de exemplu, fenomenul îi costă pe librari, an de an, milioane de lire sterline. Ineditul situaţiei nu-i tranformă însă pe hoţii de cărţi în haiduci ai literaturii. Şi asta pentru că furtul este o infracţiune care se pedepseşte cu închisoare între 3 şi 15 ani.

Mai multe articole despre:
furt cărţi dex librării