MENIU

Funcţionarea Justiţiei din România are legătură cu aderarea la Schengen, avertizează comisarul Orban

Foto: NewsIn

Modul în care funcţionează sistemul judiciar din România are o legătură informală cu aderarea ţării la spaţiul Schengen, evaluările CE privind justiţia urmând să fie luate în considerare de unele state membre, a avertizat comisarul european Leonard Orban.

Comisarul european pentru multilingvism a fost invitat la o dezbatere a Grupului pentru Dialog Social (GDS) privind rolul României în UE. Una dintre temele de discuţie a fost greva magistraţilor din România şi modul în care Bruxelles-ul a privit această situaţie.

"Aici lucrurile sunt mai complicate. În mod normal, pentru orice altă ţară în afară de Bulgaria şi România răspunsul ar fi fost că Bruxelles-ul nu are competenţă pe domeniul respectiv. În cazul celor două ţări există acel Mecanism de Cooperare şi Verificare şi atunci, dintr-un anumit punct de vedere, ceea ce se întâmplă în sistemul judiciar este foarte atent supravegheat de către Comisia Europeană şi de către statele membre", a explicat Leonard Orban.

În contextul monitorizării pe Justiţie, Orban a tras un semnal de alarmă. "Nu exclud anumite legături care pot fi făcute de o manieră informală, nu formală, cu alte procese extrem de importante, mergând, de exemplu, la aderarea la spaţiul Schengen, mergând la chestiunile de cesionare a fondurilor comunitare", a atras atenţia comisarul.

Comisarul pentru multilingvsim a detaliat că pentru aderarea României la spaţiul Schengen este nevoie de o decizie unanimă a tuturor statelor membre care sunt parte la tratat. "Am spus foarte clar că vor fi o serie întreagă de subiecte puse pe masă, subiecte care sunt foarte diferite şi care, într-un fel sau altul, au legătură cu aderarea la spaţiul Schengen", a avertizat comisarul.

"Modul în care funcţionează sistemul judiciar din România are o legătură cu aderarea la spaţiul Schengen. Nu exclud că evaluările pe care le face Comisia Europeană în continuare pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare vor fi luate în considerare - nu într-o manieră formală, ci în mod indirect - de anumite state membre. Haideţi să ne amintim că au fost câteva state membre care şi-au exprimat reticenţa", a punctat Orban.

"În contextul acesta, ceea ce se întâmplă în sistemul judiciar este foarte atent urmărit. Şi, într-un fel sau altul, chiar dacă nu direct, pot să existe implicaţii indirecte, unele foarte serioase, pentru ce înseamnă în continuare procesul de integrare deplină a României în UE. Pentru că România este stat membru, dar nu este integrată deplin", a adăugat comisarul român.

Întrebat dacă CSM (Consiliul Superior al Magistraturii), o instituţie impusă de UE în demersurile de aderare a României, şi-a doevedit eficienţa de-a lungul anilor, comisarul a sugerat că ideea de bază nu a fost implementată în România în mod eficient. "Sunt de acord că unele reţete şi idei, care au fost aplicate în tradiţiile româneşti, au căpătat anumite particularităţi - ca să mă exprim foarte diplomat - şi nu neaparat s-au dovedit a fi eficiente. Dar de la criteriul independenţei sistemului judiciar nu putem abdica", a punctat comisarul.

Orban a fost rugat să îşi exprime părerea şi în legătură cu propunerea preşedintelui Traian Băesescu de a introduce în România parlamentul unicameral. "În momentul de faţă există diferite formule în Uniunea Europeană. Sunt state cu sistem bicameral, cu sistem unicameral. Din acest punct de vedere, fiecare decide cum crede de cuviinţă în ceea ce priveşte organizarea sistemului parlamentar. Nu e o legislaţie care vine de la Bruxelles", a răspuns Orban.