MENIU

Fulgii de zăpadă de pe felicitările de sărbători sunt desenaţi greşit

Imagine la microscop a unui fulg de nea

În reprezentările clasice, fulgii de zăpadă sunt reprezentaţi de obicei greşit, potrivit unui expert. Fulgii de nea au şase colţuri, în loc de patru cinci sau opt, aşa cum arată ei de obicei în cărţile pentru copii, felicitările de Crăciun şi chiar într-o reclamă pentru o revistă ştiinţifică.

Thomas Koop de la Universitatea Bielefeld din Germania a remarcat o greşeală într-o reclamă pentru junalul ştiinţific Nature care conţinea un cristal de zăpadă octogonal pe fundal. „Era intitula în mod ironic ştiinţa>”, a spus Koop. Pentru ca ironia să fie completă, cometariul cercetătorului pe acest subiect a fost publicat în ediţia din 24 decembrie a revistei Nature.

Fulgii de nea sunt făcuţi din molecule de apă care se unesc cu ajutorul atomilor de hidrogen. Cea mai cunoscută şi mai eficientă formă este cea a unui hexagon, a explicat Koop, aşa că în loc să fie un octogon, fulgii sunt forţati de legile fizicii să aibă şase colţuri.

„Forma rezultată hexagonală a cristalului este cea care necesită cea mai scăzută energie în condiţii reci. Pe măsură ce se grupează într-o formă hexagonală la nivel molecular, cristalele de gheaţă vor fi simetrice la nivel macroscopic\", a mai adăugat Thomas .

Mai multe articole despre:
Crăciun zăpadă ninsoare felicitări Nature fulgi nea