MENIU

Fulgerele ar putea fi rezultatul anihilării antimateriei în atmosferă

Fulgere văzute din spaţiu

Un satelit lansat pe orbită pentru a detecta emisiile de radiaţii gamma din cosmos a descoperit că una dintre surse nu este doar foarte aproape de Pământ, dar este suficient de puternică pentru a anihila materia.

Radiaţiile gamma erau produse de fulgere de pe Pământ. Cercetătorii care folosesc Fermi Gamma Ray Telescope au înregistrat 17 emisii diferite de radiaţii, în acelaşi timp cu fulgerele monitorizate de World Wide Lightning Location Network, de la Universitatea Washington din Seattle.

Şi alte telescoape vechi au detectat în trecut radiaţii gamma terestre, fiind o surpriză uriaşă la descoperirea lor, pentru prima oară în 1994. Majoritatea radiaţiilor observate de Fermi şi celelalte telescoape vin în general de la stele masive sau alte evenimente cataclismice din afara galaxiei.

\"Ultimul loc unde ne aşteptam să descoperim radiaţii gamma fost atmosfera Pământului\", a spus Gerald Fishman, astrofizician la Marshall Space Flight Center, din Huntsville. \"Timp de 12 ani a fost doar o ciudăţenie ştiinţifică. Nimeni nu ştia ce să creadă\".

Observaţii recente ale telescopului Fermi au adâncit misterul. Cel puţin unul dintre fulgere a generat pozitroni, particule care alcătuiesc antimateria. \"Era o ciudăţenie şi acum o putem explica\", a adăugat Fishman.

Oamenii de ştiinţă consideră că un câmp electric de mare intensitate declanşează o avanlanşă de electroni care interacţionează cu atmosfera, acţionând ca un accelerator de particule natural. Această avalansă de electroni ar putea declanşa fulgerele şi se pot produce radiaţii gamma.

Fulgerul poate genera o cantitate uriaşă de energie într-un timp foarte scurt, a declarat fizicianul Robert Holzworth de la Universitatea Washington. \"Nu sunt multe fenomene naturale la fel de puternice ca un fulger. Este foarte uşor să ne imaginăm cantitatea enormă de energie care apare din interacţiunea dintre un electron şi pozitron\".

 

Mai multe articole despre:
radiaţii cosmos galaxie Univers fulgere Fermi