Fuga lui Polanski din SUA ar putea complica cazul cineastului, potrivit experţilor
Fuga lui Roman Polanski în Franţa în 1978, pentru a evita o eventuală pedeapsă cu închisoarea în California, ar putea complica cazul cineastului, dacă acesta va fi extrădat în Statele Unite.
Experţii estimează că regizorul, distins cu Oscar în 2003 pentru "Pianistul", ar putea să nu fie "îngrijorat" pentru "relaţiile sexuale ilegale" cu o minoră de 13 ani, fapt petrecut în 1977, dar s-ar putea confrunta cu problme pentru că a decis să fugă de justiţia americană.
Purtărorul de cuvânt al Curţii superioare din Los Angeles, Alan Parachini, a dezminţit, luni, informaţii vehiculate de presa franceză, potrivit cărora Polanski nu ar trebui să se îngrijoreze în privinţa fugii din SUA.
Laurie Levenson, profesor de drept la Universitatea din Loyola, consideră că decizia lui Polanski de a fugi în Franţa ar putea complica cazul. "Marea problemă este că Polanski a fugit. A devenit un fugar. Acuzarea poate să spună că nu i-a păsat de justiţie", a declarat acesta la postul de televiziune ABC7.
"Nu cred că mai există dezbatere asupra faptului dacă a comis sau nu crima (violul, n.r.), a recunoscut-o. Şi a fost o crimă gravă, fata avea 13 ani, a drogat-o, ea a declarat că a spus nu de mai multe ori şi că vrea să se întoarcă acasă", opinează Jean Rosenbluth, profesor de drept la Universitatea din California de Sud. "Mai complicat, fuga este un alt delict", a adăugat acesta.
Pentru avocatul Steve Cron, din Los Angeles, bănuielile de erori în procedură care apasă asupra judecătorului din epocă ar putea conduce la o anulare a condamnării lui Roman Polanski. "Dacă ar fi să fac un pronostic, ar fi acela: judecătorul va spune că cineastul a pledat vinovat pentru că era într-adevăr vinovat şi că nimeni nu l-a forţat, deci va rămâne condamnat", a precizat Cron. "Dar condamnarea este compromisă de erorile judecătorului, ea va fi menţinută, dar fără o nouă încarcerare", este de părere avocatul.
Între timp, Roman Polanski a fost vizitat în închisoare de consulul general al Franţei la Zurich, Jean-Luc Fauré-Tournaire, şi de ambasadorul Poloniei la Berna, Jaroslaw Starzyk. Cei doi diplomaţi au precizat că cineastul este "bine tratat" şi că le mulţumeşte celor care l-au susţinut.
Polanski s-a întâlnit cu avocatul său elveţian, precum şi cu cel elveţian şi cu soţia sa, primind foarte bine informaţiile furnizate de ambasadorul polonez despre demersurile făcute de autorităţile franceze şi cele poloneze pe lângă Washington, pentru eliberarea sa.
Şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner, a declarat, luni, că, împreună cu omologul său polonez, a adresat o scrisoare secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton, pentru a cere punerea în libertate a regizorului.
Realizatorul francez Luc Besson a apreciat, luni, în contextul arestării lui Roman Polanski, că "justiţia trebuie să fie aceeaşi pentru toată lumea", separându-se, astfel, de numeroasele personalităţi ale cinematografiei care s-au solidarizat cu regizorul francez de origine poloneză.
Pe de altă parte, se pare că avocaţii americani ai lui Roman Polanski ar fi grăbit arestarea acestuia, după ce au afirmat, în luna ulie, în faţa Curţii superioare din Los Angeles, că acuzarea nu a încercat nicioadată să îl aresteze pe cineast, în cei 30 de ani scurşi de la faptele pentru care este acuzat, potrivit LA Times. În luna iulie, avocaţii americani ai regizorului au cerut justiţiei abandonarea urmăririi acestuia, estimând că absenţa eforturilor serioase de a-l aresta pe Polanski este o dovadă a vulnerabilităţii acuzării. Cineastul a fugit din SUA în 1978, după ce a fost condamnat pentru "relaţii sexuale ilegale" cu o minoră de 13 ani, iar de atunci nu a mai revenit în SUA, nici măcar pentru a primi Oscarul decernat în 2003, pentru "Pianistul". "De 30 de ani de când Polanski a părăsit jurisdicţia, biroul procurorului nu a încercat nici măcar o dată să îl extrădeze", au declarat avocaţii.