FRESH REFRESH. Hrişca, aliment şi medicament
Desi nu e o cereala, hrisca are multe calitati asemanatoare cerealelor. Si pentru ca e lipsita de gluten, le poate oricand inlocui cu succes.
Hrisca a fost "domesticita" si cultivata pentru prima oara, se pare, in Asia de sud-est, acum mai bine de 8 mii de ani. S-a raspandit cu rapiditate in Asia Centrala si in Extremul Orient iar in Balcani si-a facut aparitia in urma cu 6 mii de ani.
Hranitoare, aromata, gustoasa chiar, este un aliment intalnit in bucataria multor popoare. Desi nu este o cereala, hrisca intruneste calitatile fainei de grau integrala. Este de fapt superioara graului din multe puncte de vedere: contine mult mai putine glucide, nu contine gluten, contine cantitati mari de lisina, un aminoacid esential, fier, seleniu si mai mult calciu, cantitati impresionante de antioxidanti si se prezinta ca o alternativa la grau pentru cei care au intoleranta la cereale.
Semintele de hrisca sunt aromate si usor dulcegi. Ele pot fi consumate crude, fierte sau prajite, simple sau in amestec cu alte alimente, sau ca faina, de asemenea in numeroase combinatii. In Japonia, hrisca este la mare pret, fiind o adevarata arta sa se prepare taieteii soba de diferite dimensiuni. Japonezii consuma cu mare placere si planta verde, in special in primele stadii de dezvoltare. In Korea se face pana si jeleu din hrisca iar rusii fac celebrele blinii cu faina de hrisca.
S-a constat in urma unor studii ca hrisca are un rol important in mentinerea nivelului scazut de glucoza, ceea ce ar reprezenta nu numai o alternativa alimentara dar si un supliment "medical" pentru diabetici. Terciul de hrisca cu lapte are rol in combaterea diabetului dar are rol in cresterea secretiei unui neuromediator - dopamina - cu rol in combaterea depresiei. Tot pentru diabetici, un amestec de hrisca cu iaurt (lasat peste noapte pentru fermentat) este extrem de eficace.
Prezenta unui tip de inositol, un compus ce ajuta la sinteza insulinei, face ca hrisca sa fie studiata cu mult interes nu numai in cazul persoanelor cu diabet insulinodependent dar si a femeilor care manifesta Sindromul Ovarelor Polichistice.
Trebuie totusi sa consumam hrisca cu atentie, unii dintre noi pot fi alergici la ea sau pot dezvolta fotosensibilitate.