MENIU

Frantisek Priplata nu va face închisoare, a decis un tribunal ceh

Foto: www.ceskenoviny.cz

Omul de afaceri Frantisek Priplata, condamnat la opt ani de închisoare de un tribunal din România pentru instigare la omor deosebit de grav, nu va face închisoare. Aşa a decis un tribunal din Cehia. Priplata fusese condamnat în cazul uciderii liderului sindical de la Tepro Iaşi, Virgil Săhleanu.

Frantisek Priplata a susţinut că procesul lui din România nu a fost corect. Acesta a mai spus că tocmai din acest motiv a fugit din România şi că au existat martori obligaţi să facă declaraţii împotriva lui. Întreprinzătorul ceh a mai spus că este de părere că Săhleanu a fost ucis de foşti membri ai Securităţii.

Priplata a făcut o plângere şi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg, care nu s-a pronunţat deocamdată în acest caz.

Ţara noastră a solicitat iniţial extrădarea lui Priplata, fără succes însă. Ulterior, România a cerut ca Republica Cehă să recunoască validitatea sentinţei date de tribunalul român.

Liderul sindical Virgil Săhleanu a fost ucis în anul 2000 pe fondul privatizării companiei Tepro Iaşi, preluată de omul de afaceri ceh.

Mai multe articole despre:
crimă Cehia omor ceh