MENIU

Fotoliu din colecţia Y.S. Laurent vândut pentru 21 milioane euro la licitaţia Christie's

Foto: tondro.com

Licitaţia colecţiei Yves Saint Laurent & Pierre Berge a mai stabilit un record, marţi seara, când un fotoliu "cu dragoni" realizat în 1917 de Eileen Gray a fost vândut pentru fabuloasa sumă de aproape 22 de milioane de euro, deşi era estimat iniţial la doar trei milioane de euro.

Licitaţia de marţi seara desfăşurată la Grand Palais a fost consacrată artelor decorative. Vânzarea fotoliului "cu dragoni", realizat din piele maro şi cu dragoni sculptaţi pe braţele de lemn rotunjite, reprezintă un record de preţ pentru artistă, dar şi un record pentru o piesă de mobilier din secolul XX. De asemenea, vânzarea fotoliului l-a situat pe locul doi în lista pieselor de mobilier cele mai scumpe, după "Badmington Cabinet" realizat în secolul XVIII vândut în 2004 pentru 27 milioane de euro.

O altă piesă importantă a acestei vânzări realizată tot de artista de origine irlandeză Eileen Gray (1878-1976) este piesa de mobilier "Enfilade", adjudecată pentru 3,5 milioane de euro francezului Phillipe Segalot, cunoscut pentru că administrează averea miliardarului Francois Pinault.

În sala din nou plină din Grand Palais din Paris, licitaţia Christie's de artă decoratovă din cadrul colecţiei Y.S. Laurent a stabilit noi recorduri - la licitaţia primului lot, format dintr-un ansamblu de 15 oglinzi semnat Claude Lalanne, cu o valoare estimată de un milion de euro, care a fost vândut pentru 1,8 milioane euro, stabilind un record de preţ pentru artistă. Un alt record a fost stabilit prin vânzarea unei perechi de banchete create de Gustave Miklos, adjudecate pentru 1,5 milioane de euro.